5 sfaturi pentru un buget stabil

De câte ori te-ai pomenit fără resurse suficiente până la următorul salariu? De câte ori ai realizat că nu ai bani puși deoparte? De câte ori facturile te lăsau fără un sfanț?

De câte ori te-ai pomenit fără resurse suficiente până la următorul salariu? De câte ori ai realizat că nu ai bani puși deoparte? De câte ori facturile te lăsau fără un sfanț? Și nu vrei să cheltuiești în stânga și în dreapta, dar banii parcă se strecoară printre degete și ești tot mai stresat când vine vorba de cheltuieli.

Aceste situații sunt cunoscute multora dintre noi. Refuzăm să o recunoaștem, credem că avem lucrurile sub control. Dar e suficient să se întâmple ceva neprevăzut, care să necesite extra cheltuieli, și simțim imediat cât de vulnerabilă este, de fapt, situația noastră financiară.

Într-o asemenea situație, oricine ar spune: trebuie să am bani puși deoparte. Dar până să fii în stare să faci economii constant și pe “nesimțite”, este nevoie să îți cultivi anumite obiceiuri financiare “sănătoase”. Dar nimeni nu vrea să se lipsească de micile bucurii pentru un scop îndepărtat. De aceea, pentru a ne simți zilnic împliniți și liniștiți pentru ziua de mâine este nevoie să ne modelăm treptat obiceiurile în direcția bună.

Mai jos găsești 5 sfaturi practice, care, folosite incontinuu în viața de zi cu zi, te vor ajuta să ai un buget stabil și să privești cu mai multă încredere în viitor:

1. Planifică

Problema noastră cea mare este că nu știm ce buget avem la dispoziție. În momentul în care vei înșira pe hârtie tot ce câștigi pe lună și tot ce trebuie să cheltuiești, vei putea determina exact cât îți rămâne pe alte cheltuieli și, eventual, economii.

Este foarte simplu - faci un tabel cu două coloane, în una indici toate veniturile pe care le obții lunar, iar în cealaltă cuprinzi cheltuielile. Începi să indici cheltuielile de la cele absolut necesare și până la cele care pot fi înlocuite sau chiar excluse. Calculează diferența totalurilor pe cele două coloane ca să vezi câți bani îți rămân. Această valoare este capacitatea ta de plată reală, la ea ar trebui să raportezi orice cheltuieli ai vrea să mai faci în luna curentă sau economii pe care vrei să le depui.

Evident, pentru a crește capacitatea ta de plată ar trebui să cauți să adaugi valori în coloana veniturilor și/sau să scazi valori din coloana cheltuielilor, dar despre asta vom vorbi mai târziu. Acum e bine să vezi obiectiv care e situația ta financiară, cel puțin la momentul de față.

2. Pune-ți scopuri

Nimic nu este mai motivant pentru a începe să faci economii decât un scop frumos care să îți aducă multă satisfacție. Acesta poate fi o nouă bicicletă sau poate un automobil, renovarea sau chiar cumpărarea unei locuințe sau pur și simplu o vacanță la care ai visat de multă vreme. Amintește-ți care e visul tău și începe să mergi în acea direcție! Estimează de câți bani vei avea nevoie și calculează în cât timp o vei putea acumula, ținând cont de capacitatea ta de plată lunară (vezi mai sus). Ca totul să reușească, este important să faci calcule realiste și să îți pui scopuri realizabile. Iar ca motivația să fie mai puternică, fă-ți un panou de vizualizare.

3. Controlează-ți cheltuielile

Începe prin a nota tot ce cheltuiești zilnic. Găsește câteva clipe la finele zilei când să evidențiezi cheltuielile iraționale, inutile, de impuls. În mai puțin de o săptămână o să îți dai seama unde e “rupt sacul” și ce ar trebui să schimbi în comportamentul tău. Fiecare dintre noi este în stare să-și modeleze obiceiurile de consum, important este să înțelegem unde greșim. De asemenea, folosește instrumente care te ajută să știi câți bani ai la dispoziție în orice moment (informare SMS despre soldul contului, banii cash împărțiți pe sume etc). Acest exercițiu te va ajuta la nivel de subconștient să eviți cheltuielile.

4. Caută cum poți câștiga mai mult

Ca să poți face economii și să nu tai prea mult din cheltuieli, este nevoie să câștigi mai mult. Surse de venit suplimentar există la orice pas. Trebuie doar să ne obișnuim să vedem oportunități în tot ce ne înconjoară. Poți câștiga bani ajutând pe alții, cum ar fi baby-sitting-ul, sau făcând lucruri care îți plac, precum plimbatul câinilor, cumpărături zilnice și chiar servicii de ghid turistic.

O altă sursă de câștig ar fi toate lucrurile pe care le deținem, dar nu le folosim. Poți plasa anunțuri de vânzare prin Internet sau poți merge la târguri dedicate, unde în plus poți socializa și petrece timpul de calitate. De asemenea, unele hobby-uri îți pot aduce extra-venit, așa cum în zilele noastre sunt foarte apreciate lucrările handmade.

Deci nu te sfii să plasezi anunțuri și să oferi servicii în afara programului tău obișnuit. Ai șansa să câștigi niște bani și să ajuți alți oameni.

5. Profită de oferte

În ce privește ofertele promoționale, părerile se împart în două tabere. Unii consideră că nu sunt decât o manipulare pentru a te face să cheltuiești mai mult. Alții se dau în vânt după ele și le considera ocazii pentru a economisi.

De fapt, adevărul e undeva la mijloc. Multitudinea indicatoarelor de oferte speciale pe rafturile magazinelor nu indică tot timpul prețul cel mai avantajos de pe piață. În plus, alte produse din aceeași gamă pot avea un preț și mai accesibil fie și nu promoțional. Unde mai pui că s-ar putea nici măcar să nu ai nevoie de acel produs aflat în promoție.

Însă, în multe cazuri, ofertele speciale îți pot salva o bună parte din buget. Astfel ofertele la bax sau ofertele combo pot fi mult mai avantajoase decât procurarea acelorași produse sau a produselor similare, unul câte unul. Lichidările de stocuri sunt și ele o bună ocazie să te pricopsești cu un produs la preț mult mai mic decât cel de pe piață. Singura condiție în aceste cazuri este să te convingi că într-adevăr ai nevoie de acel produs.

Începe prin a urma aceste 5 sfaturi simple și situația ta financiară cu certitudine se va schimba spre bine. Continuă sa urmărești articolele noastre și, dacă vei găsi idei utile, împărtășește-le prietenilor tăi. E cool să dai “Share”!

E frumos să sharuiești cu prietenii