Tradiții de Anul Nou, la noi și la alții

Cu toții așteptăm cu mare nerăbdare Anul Nou, în speranța că lucrurile se vor așeza și mai bine în următoarele 365 de zile, că Zeul Finanțelor va fi mai darnic și generos cu noi, că sănătatea va fi la ea acasă (evident împreună cu un trup bine sculptat la sala), iar călătoriile și hobby-urile vor fi singurele activități cu care ne vom ocupa marea majoritate a timpului.

Da, este adevărat! La sfârșit de an ne cam cuprinde pe toți o stare de visare, inclusiv pe cei mai realiști și bine așezați cu picioarele și ‘gândurile’ pe pământ!

Și dacă tot e rost de sărbătoare și visare, haideți să vedem care sunt tradițiile, superstițiile sau obiceiurile mai surprinzătoare de Anul Nou, la noi sau la alții. Iată mai jos o trecere în revistă a câtorva dintre ele.

România. La noi lucrurile sunt clare! Tradițiile s-au transmis din generație în generație, unele sunt vechi de pe vremea stră-străbunicilor, altele au intrat mai recent în tiparul obiceiurilor și îndeletnicirilor de Anul Nou. Ce fac românii în noaptea dintre ani? Pe lângă binecunoscutele mese întinse, cu numeroase feluri de mâncare îndelung pregătite, acompaniate evident de pahare pline, sunt și câteva obiceiuri sau superstiții, de care mai toți ținem cont.

Haine noi și lenjerie roșie - pentru a fi siguri că anul care vine aduce noroc cât cuprinde Bani în buzunare, la trecerea dintre ani - căci vrem să fim asigurați și financiar în anul ce vine Achitarea datoriilor înainte de Anul Nou - e normal, căci nu vrem să lăsăm lucrurile neterminate. Totuși, dacă întâmpini urgențe financiare, lasă superstițiile deoparte și apelează la CreditPrime! Vei primi banii rapid și vei începe anul relaxat!

Sărutul sub vâsc - practică obișnuită a cuplurilor de îndrăgostiți, dar și a celor care se folosesc de pretextul vâscului pentru a putea oferi un pupic persoanei pe care o îndrăgesc.

Dacă așa petrec românii Anul Nou, care sunt oare obiceiurile în alte țări?

Italia. În Italia se lasă cu mult zgomot. Și aici nu ne referim la faptul că este mare petrecere mare, ci la tradiția de a arunca pe geam... vesela. Da, orice, inclusiv oale și tigăi, pe care de obicei le lovesc zgomotos chiar în fața ușii de la intrare. Asta în semn de rămas bun față de anul ce se încheie, dar și pentru alungarea spiritelor rele. Noi credem că era mai simplu și silențios cu usturoi, voi ce ziceți?

Grecia. Ei bine în Grecia, ultima zi din an se transformă într-un maraton al jocului de cărți. Familiile se reunesc în jurul mesei și se apucă de jucat. Este o activitate tratată cu maximă seriozitate, căci jocul poate dura chiar ore întregi, fie că reuniunea se petrece acasă sau în oraș, într-o tavernă.

Spania. În Spania, exact la miezul nopții, la primele 12 bătăi ale ceasului, spaniolii se întrec în a mânca câte o boabă de strugure pentru fiecare secundă. Tradiția spune că boabele reprezintă cele 12 luni ale noului an, și, consumându-le exact la trecerea dintre ani, vei avea parte de un an nou reușit și de noroc cât cuprinde. Este o provocare ce generează de cele mai multe ori râsete zgomotoase, căci toți se întrec în a înghiți în timp record, mestecate sau nu, boabele de struguri.

Franța. Aici totul ține de gust și savoare, astfel încât nu există An Nou fără o cină delicioasă cu foie gras, scoici, somon fumée și evident champagne. Spre deosebire de toți ceilalți, francezii nu prea obișnuiesc să spună ‘La mulți Ani!’ la 12 noaptea. În schimb, probabil pentru a compensa, vor adresa clasica urare ‘Bonne Année’ către toate persoanele pe care le întâlnesc prima oară în anul respectiv, și asta chiar dacă este, de exemplu, luna februarie.

Germania. Una dintre tradițiile de Anul Nou este aceea de oferi celor din jur mici talismane norocoase în formă de buburuze, ciupercuțe sau trifoi cu 4 foi. Deci dacă vei petrece această sărbătoare printre ei, așteaptă-te să primești o astfel de mică atenție, menită să îți aducă noroc anul care vine.

Finlanda. De Anul Nou, cei din Finlanda se transformă în mici meșteșugari, în încercarea de a vedea ce le rezervă viitorul an. Procedeul este simplu, dar extrem de distractiv! Fiecare primește câte o potcoavă din staniu (simbol al norocului), pe care apoi o pune la topit, pentru ca la final să o toarne rapid într-o găleată cu apă extrem de rece. Modelul sub care se solidifică ulterior metalul este examinat și interpretat cu multă pricepere. Evident, vor rezulta forme mai mult sau mai puțin regulate, dar tocmai aici intervine partea distractivă: în deslușirea mesajului misterios transmis de noile creații.

America de Sud. Aici nu este important ce haine porți de Anul Nou, ci mai ales ce porți pe sub haine. Culoarea lenjeriei intime trebuie aleasă conform așteptărilor față de anul ce vine. Pentru ce-i ce își caută marea dragoste, roșul este soluția. Cei ce doresc o situație financiară mai generoasă, optează pentru galben, simbol al bogăției, în timp ce albul este alegerea celor ce își doresc un an liniștit.

Filipine. În Filipine atenție sporită se acordă formelor, conform tradiției care spune că tot ce este rotund reprezintă un simbol al prosperității. Dar lucrurile nu se opresc aici, întrucât pentru fiecare luna trebuie găsită și atribuită o astfel de formă. Motiv pentru care, pe mesele locuitorilor din Filipine, vei regăsi, în Noaptea dintre ani, diverse fructe dulci, dar evident, rotunde: struguri, portocale sau pepene.

Estonia. Se pare că în Estonia, în noaptea de Anul Nou, toți locuitorii renunță pentru o zi la diete și orice grijă legată de kilogramele în plus. Motivul? Pentru a te asigura că anul ce vine va fi unul generos, trebuie să mănânci de 7 ori în acea zi. Asta da provocare culinară! Sperăm că au bucate tradiționale bune, dar și un metabolism la fel de bun!

Indiferent de tradițiile sau specificul după care urmează să petreceți frumoasa noapte dintre ani, un lucru este cert: mai sunt doar câteva zile până când vom spune cu toții 3,2,1… La mulți Ani!

CreditPrime vă transmite aceeași urare! Să ne auzim cu bine și în anul care vine!

E frumos să sharuiești cu prietenii