10 semne că ești responsabil financiar
Sunt zile în care stai și te uiți îndelung la contul bancar și nu îți dai seama pe ce ai cheltuit banii luna aceasta. Și parcă nici extrasul de cont nu te ajută, căci multe și mărunte sunt toate acele mici sume care și-au tot găsit locul, rând pe rând, afară din cont. Și mai sunt și momente în care parcă îți saltă inima de bucurie când vezi că ai reușit să îți cumperi un lucru mult dorit, tocmai pentru că ai fost puțin mai atent la modul în care ți-ai organizat bugetul lunar. Când și cum știi cât de bine stai cu finanțele? Care sunt acele semne ce îți arată că te poziționezi mai bine decât în trecut când vine vorba de bani, și că ai reușit ușor-ușor să mai urci o treaptă în educația financiară? Iată mai jos o listă în care am inclus câțiva indicatori principali ai faptului că devii pe zi ce trece tot mai responsabil în ceea ce privește resursele bănești. Tu în câte dintre situații te regăsești? Câte dintre cele de mai jos se aplică și în cazul tău?
1. Ai o viziune clară asupra bugetului lunar. Știi exact ce bani încasezi, cam la ce sumă se ridică cheltuielile tale în funcție de sezon (vară / iarnă de exemplu - bani de concedii / costuri suplimentare cu încălzirea). Știi și ce bani datorezi altora (prieteni / instituții financiare), dar și ce sume ai de recuperat de la amici (ții minte că luna trecută ai împrumutat un vecin cu 200 lei pentru plata întreținerii).
2. Achiți întotdeauna facturile la timp! O practică tare bună. Felicitări! Te scutește de bătăi de cap suplimentare, precum plata penalităților sau chiar riscul de a rămâne fără anumite servicii - deconectarea de la curent electric, de exemplu, care vine și cu o taxă extrem de “neatrăgătoare” la reconectare -, dar în același timp îți prezintă clar și bugetul net pe care îl vei mai avea disponibil în respectiva lună.
3. Încerci întotdeauna să găsești noi oportunități de “jonglare” financiară. Unul dintre semnele importante că deja începi să te pricepi la managementul banilor este acela de a găsi soluții financiare extrem de convenabile, ca de exemplu cardurile de credit pentru achiziții produse în rate, sau împrumuturile online cu dobândă zero. Te bucuri de bani suplimentari, fără să plătești nimic extra.
4. Ai grijă să pui deoparte lunar o sumă de bani, oricât de mică. Ai să fii surprins, dar inclusiv monedele acelea care te încurcă de fiecare dată în portofel, puse bine, la pușculiță, pot să se transforme în economii suficient de consistente. Faptul că fiecare final de lună te prinde cu o sumă extra, “salvată” din mrejele cheltuielilor de zi cu zi, este o mare reușită și un semn că te afli deja pe drumul cel bun.
5. Reușești să faci față cu succes tentațiilor! Reduceri peste reduceri, lansarea noilor colecții pentru anotimpul acesta, un bilet foarte ieftin de avion ce nu costă mai mult decât un abonament la metrou, și lista nu se oprește aici. Bravo! A fi stăpân pe situație în astfel de cazuri este echivalent și cu a fi din ce în ce mai stăpân și pe bugetul tău.
6. Nu arunci banii pe fereastră inutil. Reducerile sunt una, dar să alegi să mănânci zilnic de la restaurantul clădirii în care lucrezi, este alta. Și asta chiar și în cazul în care optezi pentru meniul zilei, ce vine la un preț special. Ușor, ușor, toate se adună. Sau mai ales se scad, pentru cei care din când în când gătesc acasă și își pregătesc pachetul pentru a doua zi. Felicitări ție dacă te încadrezi în această categorie!
7. Ești pasionat de găsirea de noi modalități de creștere a veniturilor. Fie că vorbim de punerea la vânzare, pe site-uri specializate, a unor bunuri de care te-ai plictisit, dar care sunt în stare perfectă de funcționare, sau despre a-ți folosi competențele într-un anumit domeniu oferind, de exemplu, servicii de consultanță în timpul liber, tot bani suplimentari se numesc.
8. Nu te mulțumești cu puțin! Cauți mereu plata perfectă pentru nivelul tău profesional, și refuzi să rămâi luni de zile în același job, ce nu te satisface din punct de vedere financiar, și asta doar pentru că părinții ți-au spus mereu să ții de locul de muncă căci greu găsești altul nou. A lupta pentru binele tău financiar și pentru a fi răsplătit conform valorii tale ca și profesionist este un lucru extrem de natural. Așa că nu te opri din căutări până nu ajungi să câștigi exact salariu dorit.
9. Ai o plasă de salvare! Indiferent de cât de mari sunt provocările financiare lună de lună, ai totuși un anumit fond bănesc de care nu te atingi. Acea suma de bani din cont, ce există, dar totuși nu există decât pentru situații de urgență. Cea la care să apelezi doar atunci când poate trebuie să faci rapid o serie de analize de sănătate, sau când mașina te lasă în drum tocmai acum, când te pregăteai să pleci în concediu.
10. Ești adeptul creditării responsabile. Eviți să te îndatorezi excesiv, sau mai exact spus, să te întinzi mai mult decât îți este plapuma. Da, apelezi din când în când la credite, și mai ales dacă vin cu dobândă bună, chiar zero uneori, dar în același timp ții cont și de posibilitățile tale de a rambursa suma datorată, înainte de scadență.
Gata! Aceasta a fost lista! Ți-am promis 10 semne, ți-am prezentat 10. Indicii care îți arată dacă ești sau nu pe drumul cel bun către o sănătate financiară de invidiat.
Acestea fiind scrise, ne vedem tot în scris, data viitoare! Până atunci ne găsești și pe Facebook!