3 trucuri pentru a evita îndatorarea excesivă

Ce senzație de bine trăim atunci când ne cumpărăm ceva ce ne dorim! Află din articolul de mai jos care sunt 3 dintre cele mai eficiente modalități de evitare a îndatorării excesive.

Zi de zi suntem expuși la nenumărate mesaje comerciale prin care ni se promovează un anumit bun sau serviciu. Fie că este vorba de o haină de firmă, o mașină, un telefon sau poate de o vacanță, o casă sau obiecte decorative, peste tot în jurul nostru cineva va vrea să ne vândă ceva.

Numai că astăzi un bun, mâine un altul și, ușor-ușor, după ce consumăm salariul, trecem la sumele de pe cardul de credit, ne împrumutăm poate la rude și prieteni sau facem chiar un credit bancar pentru o sumă mai mare. Iar la final, când tragem linie, constatăm că e mai mult decât putem duce din punct de vedere financiar.

Dacă te-ai confruntat cu astfel de situații până acum, iată mai jos 3 dintre cele mai eficiente modalități prin care poți evita îndatorarea excesivă.

1. Limitează suma de bani de pe cardul de credit

A devenit din ce în ce mai ușor să accesezi un card de credit. Iar banca este “generoasă” atunci când vine vorba de sumele acordate. Acest lucru poate fi bun atât timp cât folosești cardul de credit pentru situații de urgentă, și nu pentru diverse plăceri de moment.

Numai că, în momentul în care ai la îndemână o sumă de minim 3 salarii, te gândești că îți poți lua și un covor nou în casă, poate o haină la reducere sau un parfum pe care ți-l doreai de mult timp.

Faptul că banii au fost aprobați și există pe cardul tău de credit nu ar trebui să echivaleze însă cu o invitație la shopping.

Recomandarea ar fi ca atunci când soliciți un card de credit, să rogi banca să îți pună la dispoziție o sumă mai mică decât cea la care te-ai încadra, de exemplu, una echivalentă cu salariul tău. Neavând sume foarte mari de care te poți folosi, vei fi în siguranță în fața cheltuielilor din impuls.

Mai mult decât atât, evită să îți faci carduri de credit la mai multe bănci. Alege una singură, cu cele mai mici comisioane, și atât! Din nou, limitezi șansele de a ceda tentațiilor!

2. Plătește-ți la timp ratele

Un comportament financiar responsabil presupune inclusiv să îți achiți la timp ratele lunare și comisioanele bancare. Este cel mai simplu mod de a evita dobânzi suplimentare sau penalități pentru neplată.

Recomandarea noastră este aceea ca atunci când încasezi salariul / venitul lunar să faci mai întâi plățile pentru tot ce înseamnă credite bancare sau carduri de credit. Achită apoi facturile pentru utilități, chiria daca este cazul și abia după decide dacă merită sau nu să mai faci anumite cheltuieli ce nu sunt necesare.

3. Economisește (oricât de puțin)

Recomandarea cu numărul trei este aceea de a economisi în fiecare lună. Da, știm, probabil vei spune de unde să mai ai bani de pus deoparte când abia reușești să te descurci de la un salariu la altul? Ar putea fi adevărat sau nu, ți-am spune!

Însăși ideea de a pune deoparte o sumă oricât de mică, reprezintă primul pas către crearea unui obicei în ceea ce privește economisirea. Creierul va învăța că lună de lună o anumită parte din încasările lunare merge către fondul de economii. Iar dacă în primele luni va părea mai greu, cu timpul, totul va deveni foarte natural.

Dacă simți că îți este totuși greu să faci asta, ia suma de bani pe care o câștigi lunar, scade 5-10% și repetă-ți constant că acela este de fapt salariul tău. Fă totul ca și când ai câștiga cu cei 10% mai puțin. Cu timpul, fondul de economii va începe să crească. La fel și încrederea ta în tine! De asemenea, vei începe să faci achiziții conștiente și vei aprecia mai mult sumele de bani deținute.

Concluzia pentru a evita îndatorarea excesivă: Folosește-te inteligent de cardurile de credit limitând sumele de bani la care ai acces, achită ratele și comisioanele la timp, și creează-ți chiar de astăzi un fond de economii, oricât de mică ar fi suma cu care începi.

Simplu? Desigur!

E frumos să sharuiești cu prietenii