Tipuri de carduri și utilizarea lor

Când zici card te gândești automat la un card bancar folosit în tranzacțiile financiare și care are asociat automat un cont IBAN, dar există și alte funcționalități pentru aceste instrumente financiare.

Cardul este, în principiu, un plastic ce are asociat un cod unic de identificare care este asociat cu datele personale ale posesorului. 

Tipuri de carduri bancare și altele: 

Card de debit – este cardul ce vă permite sa efectuați tranzacții online și în magazine, retrageri de la bancomate. Cardul de debit are un cont bancar asociat, un IBAN și pune la dispoziția deținătorului strict  suma depusă.

Card de credit – cardul se comportă ca un card de debit și are toate funcționalitățile și caracteristicile acestuia, diferența vine din faptul ca acesta are asociată și o linie de credit. Lina de credit poate varia în funcție de profilul fiecăruia. În plus, cardul de credit oferă posibilitatea rambursării banilor în rate fără dobândă.

Card preplătit – sunt carduri bancare cu sume deja alocate, posibil restricționate pentru folosirea în anumite rețele și pentru plăți mici. Avantajul acestora este că de cele mai multe ori sunt nenominale și se pot reîncărca după epuizarea soldului.

Cardurile cadou: sunt carduri emise de lanțuri de magazine, au sume alocate pe ele și se pot utiliza doar pentru plata în rețeaua respectivă de magazine. Acestea nu sunt nominale și în cele mai multe cazuri nu se pot reutiliza.

Card de loialitate:  de cele mai multe ori sunt asociate anumitor programe de loialitate și prin prezentarea acestora poți beneficia de puncte bonus pe care să le transformi ulterior în reduceri sau poți beneficia direct de reduceri în rețeaua de magazine.

Carduri de masă: sunt cardurile asociate beneficiilor extrasalariale, pe acestea se încarcă valoarea tichetelor de masă și se pot utiliza doar în rețeaua de acceptare dezvoltată de emitentul cardului.

Cardurile virtuale: sunt carduri ce nu au o formă fizică, ele sunt folosite doar prin intermediul aplicațiilor de plăți mobile și se comportă fix precum un card de debit normal.

E frumos să sharuiești cu prietenii