4 sfaturi financiare de care să ții cont în 2019
Dacă îți cam bate vântul prin buzunare de fiecare dată înainte de salariu, este timpul să înveți cum să-ți organizezi mai eficient finanțele personale. Iată 4 recomandări de care să ții cont în acest an pentru a scăpa de griji.
1. Plătește-ți datoriile
Cel mai bun sfat financiar de care este bine să ții cont este acela de a-ți plăti toate datoriile. Asta te va ajuta să îți ții cheltuielile și veniturile sub control. Mai mult, astfel vei învăța să cheltuiești doar banii pe care îi câștigi. Încearcă să faci acest lucru fără să aștepți foarte mult timp. Dacă încă nu ai primit salariul, însă știi că odată ce îl vei primi vei putea să-ți achiți datoriile, apelează la un credit până la salariu pe care îl vei returna atunci când ești plătit. Odată ce ai scăpat de datorii, vei avea control deplin asupra propriilor venituri și îți vei îmbunătăți scorul FICO.
2. Caută activități gratuite
Chiar dacă nu stai foarte bine cu banii după ce ți-ai plătit toate facturile și datoriile, asta nu înseamnă că nu te poți distra fără a cheltui sume uriașe. Așadar, începe să cauți activități gratuite în orașul tău. În cele mai multe localități, există o multitudine de evenimente de care te poți bucura fără să scoți un leu din buzunar. De exemplu, poți participa la concerte cu intrare liberă, proiecții de film, întâlniri culturale, expoziții etc. Aceste activități pot fi extrem de benefice celor care își doresc să petreacă timp împreună cu cei dragi fără a rămâne faliți, așa cum se întâmplă deseori.
3. Economisește bani într-un fond de urgență
De îndată ce încasezi salariul și/sau alte venituri, pune niște bani deoparte și depozitează-i într-un fond de urgență. Acest tip de cont nu numai că te ajută să economisești pentru o eventuală urgență financiară, dar îl poți folosi și în cazul unor zile negre, cum ar fi situația pierderii locului de muncă. Fondul de urgență este modul perfect de a strânge bani într-un cont separat, pe care să-l accesezi doar atunci când ai nevoie. Unele companii le oferă angajaților opțiunea de a le vira un procent din salariu într-un astfel de fond. În cazul în care angajatorul tău îți propune această variantă, ia-o în considerare. Dacă totuși ai nevoie de bani urgent și nu ai apucat încă să-ți faci un fond de urgență, apelează la un credit fără dobândă și, odată ce urgența financiară a fost rezolvată, te poți ocupa de crearea unui asemenea cont.
4. Folosește o aplicație de gestiune a finanțelor personale
Un alt sfat care te va ajuta să-ți ții bugetul și cheltuielile sub control este folosirea unei aplicații de gestiune a finanțelor personale. Majoritatea aplicațiilor de acest fel pot fi descărcate pe telefon și conectate la contul tău bancar, oferindu-ți informații detaliate despre cheltuielile pe care le realizezi. Aceste aplicații monitorizează, de asemenea, pe ce cheltui banii, ajutându-te, așadar, să vezi ce sume se duc lunar sau săptămânal pe mâncare, ieșiri în oraș, vacanțe etc. Astfel, îți vei putea administra mai bine cheltuielile și îți va fi mult mai ușor să economisești bani.
Urmând sfaturile de mai sus, vei reuși să cheltuiești mai inteligent și să economisești mai mulți bani în fiecare lună. În acest fel, nu vei mai fi în permanență îngrijorat cu privire la situația ta financiară.