5 trucuri pentru o vacanță cu buget redus
Nu știu câte persoane există pe lumea aceasta, cărora să nu le placă să călătorească. Oriunde și oricând. Să descopere locuri noi, culturi noi, frumuseți pe care le-au văzut doar în filme sau în jurnalele de călătorie ale altora. Imaginația zboară mereu atât de departe… Oare cum poți să ții pasul cu ea, împăcând în același timp și bugetul lunar? Mai mult sau mai puțin generos, după caz, trebuie să îți asigure în primul rând acoperirea cheltuielilor clasice, și abia apoi pasiunea pentru călătorii și dorul de ducă.
Ce-ai spune însă dacă ți-am dezvălui câteva secrete ce îți pot da o șansă în plus la acele mici evadări în care să simți că trăiești și că îți încarci pe deplin bateriile? Iată mai jos un scurt ghid de călătorie pentru cei cu buget redus.
1. Mergi în grup
Orice vacanță e mai frumoasă atunci când ai alături de tine prieteni dragi sau familia. Una dintre modalitățile cele mai simple de a economisi bani este aceea de a te grupa și a-ți face o “echipă” de 4-5 apropiați, cu care să pleci în excursie. De la costurile cu transportul și combustibilul necesar pentru a ajunge la destinație, până la inclusiv costurile de cazare, sumele sunt mai mici în cazul în care alegi să mai mergi cu cineva. Evident, pentru destinații care sunt destul de ușor accesibile cu automobilul. Vă urcați toți 5 în mașină, și uite așa reușiți să petreceți câteva zile de relaxare în gașcă, dar la costuri mai prietenoase! În plus, de cele mai multe ori este mai bine să alegeți să vă cazați într-un apartament mai spațios, decât să rezervați câte o cameră separată la hotel. Economia de costuri este una consistentă!
2. Nu îți mânca banii… în oraș
Pentru că tot vorbeam de locația în care alegi să stai pe timpul sejurului: un alt mod de a menaja bugetul dedicat călătoriei este acela de a găsi o cazare ce îți oferă printre facilități și o mini bucătărie. Poți astfel să pregătești chiar tu una sau două dintre mesele zilei, achiziționând materia prima necesară dintr-un supermarket ce practică prețuri mult mai avantajoase. Mai ales când vine vorba de un mic dejun de exemplu, sau de un prânz la care nu vrei să mănânci ceva foarte complicat. A pregăti o salată bulgărească nu îți va lua mai mult de 10 minute și este și suficient de sățioasă cât să te țină în formă până seara. Ei bine, economia pe care o faci alegând să ‘salvezi’ anumite mese și să le servești acasă, poți apoi să o realoci către alte activități: de exemplu vizitarea unui muzeu, sau cina la un restaurant cu reviewuri foarte bune, ce se află deja pe lista ta de locații de experimentat.
3. Informează-te despre facilități extra
Atunci când decizi să vizitezi un oraș din străinătate chiar și pentru câteva zile, este indicat să îți faci temele de acasă. Și aici intră nu doar stabilirea listei de obiective, locuri importante pe care vrei să le bifezi, cât și partea financiară. Așa că, înarmează-te cu puțină răbdare, și bineînțeles cu ajutorul de nădejde al prietenului atotștiutor Google și treci la treabă! Scormonește bine Internetul și încearcă să găsești bloguri de călătorie ale altor persoane ca și tine, ce sunt preocupate și de prețul pe care îl plătesc. Sau poate recomandări privind locuri în care poți mânca preparate având specificul locului vizitat, nu numai extrem de gustoase, dar și la un preț decent. De asemenea, unele orașe din Europa oferă facilități prin intermediul cardurilor puse la dispoziția turiștilor. Plătind o sumă fixă, de câteva zeci de Euro, ai acces nu numai la intrări gratuite la muzee, la transport inclus pentru anumite rute, dar și la discount-uri extra la diverse alte activați. Prețul diferă în funcție de perioada de valabilitate aleasă, de exemplu, card de 24h sau 72h. Alege varianta care ți se potrivește cel mai bine, și achiziționează cu încredere un astfel de card! La sfârșitul sejurului, portofelul îți va mulțumi.
4. Prietenul la nevoie se cunoaște
Cu toții avem câte un prieten care a plecat din țară prin Spania. Altul care la un moment dat a decis să se stabilească în Italia (sau cel puțin așa a zis acum 2 ani când a plecat). Sau poate o rudă mai îndepărtată care s-a mutat în Anglia, sau Suedia. O variantă la fel de simplă de a petrece un concediu de câteva zile, în versiunea low-cost sau “foarte” low-cost este sa îți vizitezi apropiații. Și în același timp ocazia perfectă de a te revedea cu prieteni dragi și de a le bucura și lor puțin papilele gustative, cu bunătăți aduse din țară. Când simți că dorul de ducă a pus stăpânire pe tine, dar bugetul afirmă sus și tare “Nu pleci nicăieri!”, aceasta poate fi soluția salvatoare. Altfel stau lucrurile când ai cazarea inclusă! Iar pentru biletul de avion, nici să nu-ți faci griji! Tot ca-ntre prieteni, îți dăm și noi rapid, fără prea multe întrebări, un credit fără costuri, cu dobândă zero.
5. Alege extra sezonul
Ei bine, când te bulucești să pleci în concediu odată cu jumătate din țară, este normal să fie nevoie să plătești prețul pentru astfel de extravaganțe. Dar dacă stai și analizezi mai bine situația, ai să constați că merită cu vârf și îndesat să îți amâni puțin plecarea cu câteva zile / săptămâni, dar în schimb să te bucuri de prețuri de vis. Ca de exemplu acum, începând cu sfârșitul lui septembrie, până târziu în noiembrie, poți alege dintr-o sumedenie de citybreakuri, la prețuri mai mult decât decente. Evită perioadele aglomerate ale concediilor de vară sau diverse alte sărbători / zile libere de peste an, când tot românul vrea să plece… oriunde numai să plece. Și mergi pe variante mai simpatice din punct de vedere financiar, când atât hotelurile cât și companiile aeriene reduc prețurile pentru a atrage în continuare turiștii.
Cam atât am avut de împărtășit cu tine astăzi, dragă călătorule! Ar fi mai multe, dar toate la timpul lor.
Acestea fiind scrise, ne vedem tot în scris, data viitoare! Ne poți citi de oriunde. Suntem 100% online. Și încă ceva, ne găsești oricând și pe Facebook!