Cele mai frecvente greșeli când economisiți
Astăzi vom vorbi despre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac atunci când decid să înceapă să pună deoparte, ceva bani.
Să presupunem că la un moment dat, ați decis să economisiți o parte din venit. Am vorbit deja pe blog cum să economisiți bani, ce reguli trebuie respectate pentru acest lucru și cum să fie și profitabil. Prin urmare, astăzi vom vorbi despre cele mai frecvente greșeli pe care oamenii le fac atunci când decid să înceapă să pună deoparte, ceva bani.
Despre avantajele economisirii nu vom vorbi, aici se vede totul clar - fie că este vorba de banii acumulați pentru situații neprevăzute pentru achiziționarea unui bun care de mult vi-l doriți, sau pentru „a avea cu ce trăi” în caz de concediere pe neașteptate de la muncă. Numai plusuri. Dar cum să facem să nu transformăm aceste plusuri în minusuri? Cum să nu ajungem la situația când decizia de a pune bani deoparte, să nu ne provoace ”dureri de cap” și restricții severe în aproape orice?
Să economisești foarte mult, aproape tot ce rămâne din venit
Cel mai bine ar fi ca, personal să determinați suma pe care o veți pune deoparte, în mod regulat. Poate să fie puțin, 5% sau 10% din venit, dar important e sa fie regulat. A face economii din tot ceea ce rămâne din venit este riscant, deoarece este posibil ca să aveți nevoie de bani, și veți apela la ”banii puși deoparte”. În acest caz, este puțin probabil să economisiți normal. Pentru a găsi un echilibru aplicați regula celor 10% ca economii și observați, timp de o luna sau două luni, dacă este suficient sau dacă vă permiteți să economisiți mai mult. S-ar putea sa observați că în unele luni este prea mult și în altele prea puțin. În funcție de strategia de economisire aleasă puteți merge pe medie sau puteți economisi cat de mult puteți într-o luna chiar dacă aceasta suma înseamnă 3% sau 15%.
Păstrați toate economiile într-un singur cont?
Este recomandabil să creați conturi separate pentru economii și chiar mai preferabil cu o opțiune care nu vă permite să retrageți toți banii în aceeași zi sau în viitorul apropiat. Mai departe de ispită. Dacă aveți mai multe obiective financiare, atunci conturile diferite vă vor permite să urmăriți unde și cât s-a acumulat. Economisirea poate fi chiar distractivă și în același timp flexibilă. Nu faceți ca vecinul vostru Dragoș care a pierdut oportunitatea de a-și cumpăra un apartament superb doar pentru că nu a vrut să retragă suma de avans cu 3 zile înainte de termen ca să nu piardă dobânda de 80 euro. Asemenea ocazii nu se întâlnesc de două ori în viață! În funcție de obiectivele Dvs financiare flexibilizați accesul la sumele de bani, astfel încât să vă aducă cât mai multe avantaje, dar să fie și surse flexibile pentru oportunități care se pot ivi.
A nu face economii regulat, ci doar ocazional sau când vă amintiți după posibilitate
Am notat aceasta ca un punct aparte pentru a sublinia că este mai bine să economisiți mai puțin, dar în mod regulat. Ulterior aceasta va deveni un obicei și după un timp, veniturile vor crește (urmăriți capitolul de educație financiară pe blogul nostru!) în consecință, va crește și procentul de economii. Ca urmare, veți avea o sumă de bani pentru nevoile personale.
A nu cunoaște pentru ce și de ce trebuie de făcut economii
Este important să înțelegeți de ce este necesar de făcut economii. Dacă veți înțelege aceasta și veți vedea cât puteți câștiga în cele din urmă, va fi mult mai ușor și mai plăcut să faceți acest lucru. Este de ajutor să porniți de la niște obiective specifice care se potrivesc stadiului vieții dvs și acestea ar trebuie să fie ușor de atins și realiste. De exemplu: dacă ești la început de drum și ai un salariu de 500 euro este greu să iți iei într-un an o mașină care costă 35.000 euro! Nu este un obiectiv realist, deși evident că meriți acea mașină, așa cum merităm cu toți lucrurile bune pe care ni le dorim. Sunt ele însă realiste? În acest caz nu, deci o mașină care costă mai puțin ne-ar îndeplini visul de a călători mai ușor și ar fi mai adaptabilă salariului de început de drum.
A folosi metode învechite de economisire
Părinții și bunicii noștri ne vor binele, și fără îndoială sunt persoane care ne învață să reușim în mare parte așa cum au reușit și ei sau dimpotrivă încearcă să ne facă să învățăm din greșeli. Totuși de atunci sistemele de economisire au evoluat foarte mult, iar metoda cu “banii la saltea” nu mai este de mult adecvată timpurilor noastre. Nici cea în care o persoana mai econoamă din familie ne “ține banii” ca să ne ferească de ispita de a cheltui. În timpurile noastre puteți avea control de pe telefon pe toate conturile și în toate aplicațiile de plăți pe care le folosiți și astfel să puteți decide în mod responsabil sumele pe care le cheltuiți sau economisiți. Comisioanele de administrare sau taxele pentru folosirea acestor aplicații mobile sunt mult mai reduse decât riscul de a pierde banii sau ca aceștia să fie folosiți într-un mod pe care să nu-l cunoașteți.
Evitați aceste greșeli și economisire plăcută!