Cum eviți cheltuielile inutile - 7 trucuri ce funcționează
Probabil ai mai auzit expresia “Trăim într-o eră a consumerismului”. Multitudinea de oferte disponibile pe piață, pentru tot felul de bunuri, nu mai reprezintă o noutate în zilele noastre. Şi parcă totul în jur este gândit în aşa fel încât tu să doreşti să cheltuieşti din ce în ce mai mult. Adevărul e că foarte des cumpărăm lucruri de care nici măcar nu avem nevoie. Motivele sunt de cele mai multe ori psihologice și lipsite de o justificare raţională. O facem fiindcă așa ne-am obișnuit, şi mai mult decât atât, pentru că aşa am fost educaţi de către societate, sau de reclamele şi filmele pe care le urmărim. Fiecare cumpărătură ne aduce o nouă, dar scurtă doză de plăcere. În sinea noastră avem totuşi un mic regret, și de aceea căutăm argumente pentru a justifica achiziția. Ne mințim doar pentru a nu ne mai simți vinovați. Dar până la urmă, adevărul rămâne același - facem cumpărături din impuls, de care nu avem nevoie cu adevărat, crezând că asta ne va face împliniți.
Fii isteț și evită asemenea situații! Aici contează atitudinea. Orice impuls este de cele mai multe ori irațional. Ți-am pregătit o listă de trucuri ce te vor ajuta să scapi de acum încolo de cheltuielile de prisos:
1. Pregătește lista de cumpărături, preferabil pentru toată săptămâna
Lista cumpărăturilor te poate salva de o mulțime de cheltuieli în plus. Ideal ar fi să notezi toate produsele de care vei avea nevoie și să mergi la magazin o singură dată pe săptămână. Important este să nu exagerezi cu lista, că doar nu planifici să pleci într-o călătorie pe Marte, şi nici să nu te abaţi de la ea, lăsându-te ademenit de ofertele îmbietoare de pe rafturile magazinului.
În acest fel, vei deveni mult mai ordonat, îți vei planifica meniul pe toată săptămâna, vei învăța să folosești rațional produsele de curăţenie şi igienă personală, dar cel mai important - vei economisi bani. În plus, vei câștiga în jur de o oră pe zi - timp liber - în care să faci ce îți place ție, nu cumpărături zilnice.
2. Nu merge la cumpărături pe stomacul gol
Poate suna surprinzător dar știai că poți cheltui cu aproximativ 30% în plus dacă mergi la cumpărături când îţi este foame? Ține cont de asta și ia o gustare înainte de shopping.
3. Evită mâncarea semi-preparată
Ține minte că poți găti chiar tu, același lucru, chiar mai proaspăt, și fix pe gustul tău! Şi, cel mai important, poate fi cu până la 50% mai ieftin!
4. Consumă rațional
Este bine să îți faci niște obiceiuri “sănătoase” de consum. De exemplu:
- Cu excepția unor anumite cazuri, alege regimuri scurte de spălare pentru mașina de spălat rufe și cea de spălat vase.
- Reglează temperatura aerului în camerele în care stai de obicei și opreşte încălzirea în acele spații pe care nu le folosești pe timp de iarnă.
- Este mai avantajos să cumperi becuri și electrocasnice care consumă mai puțină energie electrică, chiar dacă prețul lor este de obicei mai mare decât al celor obișnuite. Acel adaos se va regăsi rapid în facturi mai scăzute.
- Știai că modul tău de a conduce automobilul influenţează și nivelul consumului de combustibil? Dacă te obișnuiești să mergi liniștit, vei economisi bani, pe care altfel i-ai da pe carburant și piese de schimb.
- Analizează-ţi toate abonamentele: de la telefonie mobilă, TV prin cablu, Internet, sală de fitness și altele. S-ar putea să descoperi că nu consumi nici pe jumătate din serviciile incluse în pachet, ceea ce înseamnă că ai putea alege unul mai mic.
- Când procuri produse la bax, lasă-ți la îndemână doar câte o unitate. Este demonstrat că stocurile de produse stimulează consumul, iar noi nu vrem asta.
Dacă vei continua să aplici aceste trucuri, ele vor deveni o obișnuință, iar tu vei începe să economisești pe neobservate.
5. Nu neglija problemele mici
Dacă ți s-a uzat o piesă minoră la automobil, nu ignora acest lucru, fiindcă din cauza ei se poate defecta ceva mai important și te poți confrunta ulterior cu o problemă mult mai gravă și mai costisitoare. Regula e valabilă aproape în toate cazurile: te costă mai puțin să previi o problemă decât să o rezolvi mai târziu.
6. Fă o pauză
Fii calm și calculat! Oricât de atrăgătoare ar suna o ofertă și oricât te-ar grăbi vânzătorul, ia-ți timp ca să cântărești toate aspectele pro și contra. Asta nu doar în cazul cumpărăturilor mari, importante. Principalul truc este să răspunzi sincer la întrebarea: chiar am nevoie de asta?
7. Compensează cu altceva
Lucru cunoscut - adesea facem cumpărături din plăcere. E foarte important să o recunoști și să nu vii cu argumente de genul: “Chiar meritam asta!”. Sunt atâtea lucruri frumoase care îți pot aduce și mai multă plăcere, fără pic de remușcare. Vrei să vizitezi site-ul unui magazin online? Mai bine descarcă o carte sau un film bun! Vrei să mergi la mall? Mai bine ia-ți tenișii și hai la o plimbare în parc! Contemplarea naturii și a artei, comunicarea cu cei dragi sau a cunoaşte locuri şi oameni noi - iată sursele simple și, de cele mai multe ori - gratuite, care îți pot aduce satisfacție adevărată.
Nu uita: chiar poți lua controlul asupra cheltuielilor tale! Tu poți alege ce e mai bine pentru tine, nu vecinii, societatea sau reclamele. Învață să savurezi lucrurile simple și cu adevărat prețioase. Petrece mai mult timp cu prietenii și oamenii dragi, mergi în natură, fă sport, respiră aer proaspăt și dăruiește zâmbete celor din jur. Vei vedea cât de bine te vei simți!