Cum gestionezi eficient bugetul personal lunar?
Unul dintre motivele pentru care aștepți salariul cu nerăbdare este că, lună de lună, rămâi fără bani? Pur și simplu ți se pare că ai putea fi mai organizat sau mai cumpătat în ceea ce privește cheltuielile tale? Probabil ai nevoie să înveți cum să îți gestionezi eficient bugetul personal. Apelând la acest truc, vei reuși să îți manageriezi mai bine finanțele de la lună la lună și vei putea să economisești mult mai ușor. Nu știi ce anume presupune un buget personal lunar? Lasă-ne să te ghidăm în călătoria spre ”înțelepciunea” financiară!
Sfaturi utile pentru stabilirea bugetului personal lunar
Un studiu efectuat recent a arătat că mai bine de trei sferturi dintre români nu au un plan financiar pentru bugetul personal. Potrivit specialiștilor, aceasta este o greșeală foarte mare, mai ales dacă suntem angajați în obligații de plată stricte (credite, ipoteci, pensii alimentare etc.).
1. Păstrează evidența tuturor cheltuielilor (de exemplu, păstrează chitanțele și bonurile de combustibil). În felul acesta, vei vedea foarte clar pe ce anume se duc banii tăi.
2. Stabilește, la fiecare final sau început de lună, cheltuielile variabile. Ai nevoie de haine de ocazie pentru că vei participa la un eveniment special? Se apropie sezonul rece și ai nevoie de anvelope potrivite pentru mașină? Consemnează sumele necesare în bugetul tău personal lunar și asigură-te că te încadrezi în acestea.
3. În cazul cheltuielilor fixe, cum ar fi rata la bancă, întreținerea, abonamentul de telefonie mobilă sau la sala de fitness, lucrurile stau și mai simplu decât atât. Bugetul tău va fi mai ușor de controlat dacă pui pe hârtie toate aceste cheltuieli și dacă aloci suma de bani necesară lunar pentru a le achita. De fapt, acestea ar trebui să fie prioritare pe lista ta de cheltuieli, mai ales dacă sunt lucruri absolut necesare (chiria, ipoteca și altele).
4. Dacă există diferențe semnificative între bugetul estimat și bugetul real de care ai avut nevoie într-o lună, nu te lăsa bătut. Reevaluează bugetul de pe hârtie și vezi care sunt detaliile ce nu sunt conforme cu realitatea.
5. Oferă-ți, din când în când, mici plăceri, fără a te gândi la bani. Da, ai înțeles bine! Să știi să îți gestionezi finanțele nu înseamnă să fii zgârcit. Așadar, ocazional, ai dreptul să te răsfeți așa cum îți dorești.
6. Sumele suplimentare care îți rămân după ce ai acoperit toate cheltuielile prevăzute în bugetul tău, depozitează-le într-un cont de economii sau investește-le în ceva care îți poate aduce venituri pasive;
7. Folosește aplicații speciale pentru gestionarea bugetului personal. Există o mulțime de aplicații pe care le poți descărca în telefonul tău și pe care le poți utiliza complet gratuit. Multe dintre acestea îți permit să le coordonezi cu contul tău de economii, pentru a păstra mai ușor evidența veniturilor și a cheltuielilor. În plus, sunt aplicații pe care le poți folosi împreună cu partenerul de cuplu, pentru a gestiona mai ușor banii familiei.
Chiar și în situațiile în care ești nevoit să apelezi la un credit online, din cauză că nu îți ajung banii, îți recomandăm să fii cumpătat. Nu împrumuta niciodată mai mult decât ai nevoie, sau mai mult decât poți returna. Atunci când trecem prin crize financiare este foarte ușor să ne trezim în situația de supraîndatorare, așadar, cel mai bine este să preîntâmpini astfel de situații.