Cum îți impacteaza lucrul de acasă bugetul lunar?
Care este însă impactul pe care lucrul de acasă îl are asupra bugetului tău lunar? Află chiar din acest articol!
Ultimii ani și mai ales ultimele evenimente produse la nivel global, ne-au demonstrat (dacă mai era cazul), că suntem ființe adaptabile și că ne putem mula ușor, sau cât de cât ușor, pe orice fel de situație.
Suntem, poate, în punctul în care cu greu ne mai poate surprinde ceva. Pandemie, război... le facem față cu brio, căci însăși natura umană este creată în așa fel încât să se poată adapta indiferent de contex sau de schimbările din jur.
Una dintre schimbările majore pe care pandemia le-a adus în viețile noastre este aceea că a fost nevoie să ne adaptam la un alt stil de a lucra, care include zile în care însăși casa în care locuim se transformă în spațiul din care ne desfășurăm activitățile de la job. Tot mai mulți angajatori s-au orientat către work from home (lucrul de acasă). Chiar dacă acum lucrurile s-au mai așezat și s-a revenit în proporție tot mai mare la birou, sunt încă numeroase companii care lucrează fie 100% de acasă, fie au introdus regimul de muncă hibrid: adică atât de la birou, cât și de la distanță.
Ai pus însă pe hârtie plusurile și minusurile lucrului de acasă? Ai stat să analizezi inclusiv din punct de vedere al impactului asupra bugetului tău lunar? Dacă nu, haide să punctăm împreună, pe rând, cele mai importante aspecte cu influență asupra finanțelor tale.
În primul rând, ai o economie de costuri în ceea ce privește cheltuielile de transport. Dacă locuiești într-un oraș în care este necesar să folosești diverse mijloace de transport în comun (tramvai, metrou etc), va fi nevoie să îți faci abonament pentru întreaga rețea de transport. Bani care rămân acum în buzunarul tău.
Mai mult decât atât, dacă până acum foloseai propriul autovehicul pentru a ajunge la birou, cu siguranță acum, lucrând de acasă, economia este substanțială, ținând cont de faptul că prețul litrului de benzină a explodat în ultima perioadă.
În al doilea rând, poți economisi bani cu masa de prânz. Lucrând de acasă, poți servi ceva rapid, chiar în propria bucătărie, fară să mai fie nevoie să mergi la restaurantul de lângă birou sau să comanzi de mâncare de la o firmă de catering. Evident, costurile sunt mai mici atunci când îți gătești chiar tu prânzul sau când îți prepari un sandwich, comparativ cu a-l cumpăra la preț triplu de la supermarketul de lângă locul de muncă.
Un al treilea avantaj este acela că nu mai este nevoie să achiziționezi haine, întrucât te poți descurca cu brio cu ceea ce ai deja în garderoba actuală. De cele mai multe ori, o ținută comodă este tot ceea ce îți trebuie, la care mai adaugi 2-3 cămăși sau bluze mai elegante pentru ședințele online, la care este necesar să folosești și camera video.
Cum stau însă lucrurile în materie de “pierderi” de buget? Ei bine, în primul rând sunt cheltuielile suplimentare legate de plata utilităților: curentul electric, întrucât vei sta conectat la internet cel mai probabil pe întreaga perioadă a programului de lucru, poate un abonament mai mare pentru telefonul mobil astfel încât să poți păstra cu ușurință legătura cu furnizorii, clienții etc, în funcție de specificul jobului, și chiar un upgrade al abonamentului de internet, astfel încât să te asiguri că ai o viteză bună și o conexiune care să îți permită desfășurarea în condiții optime a sarcinilor de muncă.
Vestea bună este că există însă și companii foarte orientate către angajați, motiv pentru care acestea oferă compensații pentru a mai acoperi din aceste costuri.
O cheltuială mai consistentă o reprezintă însă cea pentru amenajarea unui spațiu special pentru job, chiar în interiorul locuinței. Înainte de pandemie, nu toată lumea avea deja o zonă dedicată lucrului de acasă. Cu timpul însă, pe măsură ce perioada de work from home s-a prelungit, mulți dintre noi am început să investim fie într-un birou, fie într-un scaun mai confortabil sau în cine știe ce altă aparatură (ca de exemplu o imprimantă sau o pereche de căști audio), astfel încât să ne putem desfășura jobul la parametri optimi.
Nu mai vorbim de cei care au avut costuri legate de reamenajarea locuinței, astfel încât să poată crea un spațiu dedicat, prin adăugarea, de exemplu, a unui perete despărțitor într-un open space, pentru a putea delimita mai bine zonele casei.
Trăgând linie, există plusuri și minusuri în ambele situații, fie că lucrezi de acasă, fie de la birou. Numai că, uneori, este bine să pui în balanță inclusiv câștigul de timp în ceea ce privește deplasarea, pe care îl poți astfel aloca familiei și celor dragi, cât și o stare generală mai bună și mai puțin stres, căci dacă stai în aglomerație, în trafic, sigur știi despre ce vorbim, nu-i așa?
Zile fără stres să ai, căci de bani ne ocupăm noi, prin linia de credit cu 0% dobândă!