Cum să faci față cheltuielilor din primăvara aceasta
Ca orice început de sezon, și primăvara vine cu o serie de cheltuieli pentru care trebuie să fii pregătit. Deja ieșim din perioada de iarnă, temperaturile cresc ușor-ușor, iar totul în jur prinde din nou viață. La fel ar trebui să se întâmple și cu bugetul tău, nu-i așa, scutit acum de cheltuielile ridicate cu încălzirea locuinței, de perioada cadourilor de Crăciun, sau poate de plecările prin țară cu ocazia Sărbătorilor.
Gata! Am terminat cu toate acestea! Primăvara reprezintă anotimpul perfect pentru a ne revigora total, inclusiv situația financiară. Cum să faci asta, simplu și fără să te stresezi inutil? Pentru că ne ești prieten drag, ți-am pregătit câteva recomandări. Fă-ți temele încă de la primele raze ale soarelui de martie și vei avea un sezon de neuitat, mai ales din punct de vedere financiar!
1. Planifică cheltuielile
Primul pas spre reușită este acela de a planifica cheltuielile pentru următoarea perioadă. Stabilește exact despre ce sume va fi vorba și cum vei putea să le acoperi, din surse proprii, astfel încât să reușești să faci față cu brio și celorlalte datorii lunare, fără să fie nevoie să apelezi la ajutor extern. În cazul în care te vei confrunta însă cu situații în care simți că ți-ar prinde bine o mână de ajutor până la următorul salariu, alege să aplici pentru un împrumut online, pe care să îl obții rapid, fără prea multe documente.
2. Stabilește-ți prioritățile
Nu doar un nou anotimp vine cu decizii financiare, ci chiar fiecare lună, și zi în parte. Permanent trebuie să îți revezi obiectivele și să faci alegeri privind ce este mai important să plătești imediat.
Anotimpul însorit aduce cu sine desigur și acel moment, deloc așteptat de altfel, în care trebuie să achităm impozitele pentru bunurile deținute: casă, mașină. O bucurie extraordinară la fiecare început de an, nu-i așa? Chiar dacă sumele nu sunt foarte mari, dacă ar fi să le eșalonăm pe cele 12 luni, totuși plata acestor taxe poate constitui o solicitare suficient de importantă asupra bugetului. Sfatul nostru este însă de a tăia de pe listă acele cheltuieli care nu sunt chiar atât de urgente și în schimb, a stinge cât mai rapid, această datorie la bugetul de stat. În plus, poți beneficia de bonificația de până la 10%, dacă achiți integral, în primul trimestru al anului. În 2018, această dată este 2 aprilie, întrucât finalul de martie este într-o zi nelucrătoare. Dacă întâmpini dificultăți financiare, dar totuși îți dorești să beneficiezi de reducere, noi credem că este mai indicat să iei un împrumut nebancar, pe care apoi să îl rambursezi imediat, la următorul salariu.
3. Previno, ca să nu fie nevoie să repari!
Acum, când sezonul rece este deja pe ultima sută de metri în care se încăpățânează să mențină temperaturile pe minus în timpul nopții, este momentul să te gândești și la automobilul tău drag. Primăvara este anotimpul în care mașina va fi așezată din nou la loc de cinste în planurile tale de cheltuieli lunare. Scoasă proaspăt din garaj după zilele în care zăpada a ținut-o ostatică, parcă și-ar dori și ea puțină atenție. Martie este luna în care îți recomandăm să îi faci inspecția tehnică periodică, să o înnoiești, dotând-o cu alte cauciucuri de sezon, și să faci micile reparații sau schimburi de piese de care ar mai putea avea nevoie, ca de exemplu bateria care poate nu mai funcționează la parametri normali. Mai mult decât atât, tot acum este cel mai indicat să te ocupi și de achitarea asigurării obligatorii, pentru a avea garanția că toate documentele mașinii sunt în ordine. Și nu uita regula de bază: este mai bine să verifici din timp starea de funcționare a autovehiculului tău, decât mai târziu, când defecțiunile majore vor genera și cheltuieli pe măsură!
4. Economisește! Oricât!
Chiar dacă lista de cheltuieli de la început de sezon este mare, totuși nu uita să îți consolidezi obiceiul despre care am mai povestit și în articolele precedente: acela de a economisi. Oricât de puțin decizi să pui deoparte, tot bani strânși vor reprezenta. Important este să îți cultivi această obișnuință zi de zi, și să nu renunți! Chiar dacă la început te vei uita îndoielnic către contul tău de economii, care zici că a trecut printr-o perioadă de inaniție, ușor-ușor, sumele strânse vor începe să se rotunjească, și vei constata cum treptat, numărul de zero-uri de la finalul acestora se mărește. Și parcă nu ar fi rău ca la sfârșit de an să îți permiți un sejur la ski, într-o stațiune montană de prin Austria, doar așa, din banii puși deoparte în timpul anului. Tu ce zici?
5. Fă o schimbare de optică!
În fiecare zi când ne trezim și interacționăm cu cei din jur, ne vin noi idei de bunuri pe care ni le-am dori. Și asta, întrucât suntem bombardați non-stop cu reclame care ne prezintă produsul minune X prin care vom fi mai frumoși sau mai tineri, mașina care ne va face să fim invidiați de cei din jur, rochia sau costumul perfect ce vor stârni admirația celor mai pretențioase gusturi, excursia exotică prin care ne vom relaxa la maxim și datorită căreia nu vom mai cunoaște vreodată stări de stres sau agitație.
Da, este adevărat, zi de zi trebuie să facem de fapt față unui stres imens provocat de toate tentațiile din jur. Dar nu ți se pare ciudat că de fiecare dată când obții încă un lucru la care visai de mult timp, în doar câteva zile îl și dai uitării? Ne dorim multe, dar poate prea multe. Când de fapt lucrurile sunt mai simple de atât și nu trebuie decât să ne dăm seama de ce anume ne face cu adevărat fericiți: care este acel lucru aparent banal, prin care putem să ne îmbunătățim semnificativ existența. Cu siguranță nu va costa cât 3 salarii, și totuși va fi neprețuit: o adiere de soare, o mânuța ce caută să te țină strâns și nu ți-ar mai da vreodată drumul, un lătrat vesel, dis-de-dimineață, într-o duminică senină!
Cam atât pentru astăzi. Cam atât despre cheltuielile de la început de sezon. Succes în organizare, planificare și economisire!
Ne vedem în scris, data viitoare!