Sfaturi financiare pentru perioade de criză
Cum se identifică criza financiară? Este perioada în care scade puterea de cumpărare, scade nivelul de trai, scade interesul în achiziția de produse și servicii, scade producția, cresc prețurile și crește șomajul.
Orice dezechilibru financiar poate genera o criză, creșterile speculative de prețuri duc la creșterea artificiala a inflației și astfel se produce o ruptură între preț și valoarea produsului respectiv, acest lucru generează o bucla speculativă care va putea genera criză financiară în momentul în care se sparge și prețurile scad brusc.
Ce putem face pentru a face față unei astfel de perioade?
Sfaturile general valabile pentru o astfel de perioadă este să acționezi din timp și să te pregătești cu rezerve financiare care să acopere undeva între 3 și 6 salarii și să nu te îndatorezi în exces.
Sfaturi utile:
- Încearcă să îți migrezi economiile în lichidități precum conturi de economii, depozite la termen, conturi bancare și investiții pe termen mediu și scurt. Cel mai bine este să nu te prindă criza economică cu banii investiți în zone sensibile precum bursă sau crypto, acestea scad brusc și riști să pierzi foarte mult dacă vrei să ai acces la bani în perioada de criză.
- Fă-ți un plan și încearcă să-l respecți. Analiză corect obiceiurile financiare lunare, alege un nivel de economisire, pune pe hârtie un plan pentru a atinge acest obiectiv și încearcă să nu te abați de la el.
- Ia în calcul să îți micșorezi facturile. Chiar dacă pare că sunt cheltuieli fixe care nu se pot schimba, dacă vei face o analiză corectă o să vezi că există loc de optimizări și în zona aceasta. Renunță la abonamentele la telefon cu minute în roaming de care nu ai nevoie sau cu mulți giga de internet din care folosești maxim jumătate, abonamente la numeroase canale de filme online, etc.
- Încearcă să nu îți amâni plata facturilor. Orice amânare înseamnă 2 lucruri, acumulare de datorii și penalități. Chiar dacă îți este greu, încearcă să nu acumulezi datorii pentru a nu ajunge în imposibilitate de plată.
- Optimizează costurile cu creditele existente. Achitarea anticipată poate însemna diminuarea dobânzilor și astfel costul creditului scade. Dacă totuși nu poți face o achitare anticipată, încearcă să ceri recalcularea creditelor sau refinanțarea lor, în perioade de criză există șansa să te bucuri de dobânzi mai bune și astfel să îți scazi costurile.
- Încearcă să îți lărgești orizonturile și să îți faci noi conexiuni care să te ajute în cazul în care îți pierzi locul de muncă. Pentru a te asigura că nu ești expus din cauza unui loc de muncă instabil, poți să te gândești la modalități de a atrage noi surse de venituri.
Indiferent de situația economică, este important sa îți respecți veniturile și să nu le risipești pe lucruri care nu îți aduc un beneficiu real. Analizează, pune pe hârtie un plan și încearcă să nu te abați de la el, doar așa îți vei asigura echilibru financiar și o situație ușor de gestionat în caz de criză financiară.