Amânarea ratelor și riscurile la care te expui

Tensiunile existente în aceste momente au dus la o creștere accelerată a prețurilor alimentelor de bază, dar și la scumpirea utilităților și a creditelor. Dacă ne uităm în trenduri observăm că în ultimul timp există un interes crescut pentru amânarea ratelor la credite.

De la 1 iulie, pe baza unei decizii emise de coaliția de guvernare, românii vor putea solicita amânarea ratelor cu până la 9 luni. Această decizie poate părea o vacanță de la plata ratelor, un moment bun în care să te gândești unde vei pleca în vacanță pentru că scapi de povara ratelor, dar trebuie să iei în calcul ce presupune mai exact această amânare.

Amânarea poate să fie solicitată doar pentru creditele la care nu există întârzieri în ultimele 6 luni și care nu se încadrează în categoria creditelor de tip revolving (linii de credit sau carduri de credit).

Pentru a aplica la această facilitate, persoana fizică trebuie să trimită o cerere scrisă sau în format electronic în maxim 30 de zile de la data intrării în vigoare a deciziei, se poate opta pentru minim o lună de amânare sau maxim 9 luni. La momentul aplicării trebuie depusă și o declarație pe propria răspundere prin care se arată că în ultimele 3 luni a fost înregistrată o creștere de minim 25% a cheltuielilor personale.

Nu pot aplica pentru amânare persoanele care sunt în incapacitate de plată sau care beneficiază deja de un plan personalizat de restructurare a datoriilor.

Totul sună bine, dar trebuie luat în calcul că pentru perioada de amânare se vor percepe dobânzi, perioada de creditare se prelungește cu numărul de luni pentru care s-a solicitat amânarea și rata se va modifica după recalcularea dobânzii pentru noua perioadă, asta înseamnă și posibilitatea creșterii gradului de îndatorare.

Dacă te gândești să faci pasul acesta doar pentru a beneficia de câteva luni în care să redirecționezi banii către alte activități, încearcă să îți faci un plan pentru lunile ce urmează pentru că aceasta amânare va genera și ea costuri. De exemplu, ce se va întâmpla cu bugetul personal în momentul în care vor crește și mai mult costurile pentru gaz și electricitate?

Amânarea ratelor poate reprezenta o soluție dacă folosești timpul acesta pentru a acumula o rezervă de bani pentru perioada imediat următoare, economisirea este un obicei financiar sănătos și care te poate scăpa de perioadele de dezechilibru financiar.

E frumos să sharuiești cu prietenii