Banii la saltea sau cont de economii pentru studii?

Deschiderea unui cont de studii îl poate ajuta pe copilul de azi să profite de oportunitățile de peste mulți ani. Despre acest subiect discutăm în articolul de mai jos.

Cu cât înaintăm în vârstă și ajungem să ne dezvoltăm și să intrăm în noi etape ale vieții noastre, cu atât mai interesați suntem de stabilitatea financiară. Un pas important este momentul în care ne dorim un copil sau aflăm despre sarcină. Principala grijă a cuplurilor în ziua de azi este legată de siguranța financiară a celui mic.

În România nu este foarte răspândit conceptul de asigurare pentru studii, majoritatea părinților se gândesc să își țină copilul în sistemul de stat și să îl ajute ulterior cu o serie de cursuri de perfecționare sau de formare profesională, motiv pentru care nu consideră eficientă această modalitate de economisire. Varianta unui învățământ privat pare extrem de costisitoare și nu se consideră că aduce un plus față de sistemul de învățământ de stat.

Poate consideri ca liceul sau facultatea sunt încă departe și vei avea timp să te gândești la viitorul celui mic, însă visezi ca la 18 ani să poți să îi oferi o bază solidă pe care să-și construiască viața. Principiul pașilor mici este unul ce te ajută ca într-un orizont de timp destul de generos, cu sume mici și care nu presupun eforturi financiare mari, să poți strânge o sumă considerabilă de bani pentru copilul tău.

Deschiderea unui cont de studii îl poate ajuta pe copilul de azi să profite de oportunitățile de peste mulți ani, oportunități precum finalizarea studiilor în străinătate, urmarea unui curs de specializare în școli de top, participarea la concursuri internaționale și multe altele. Toate acestea îl vor ajuta să se dezvolte și să câștige noi perspective pentru viața lui de adult.

În plus, acest mod de economisire îl poate ajuta pe cel mic să învețe obiceiuri financiare sănătoase și îl ajută să fie responsabil. Poți depune banii împreună cu copilul tău și să îi explici că este o investiție în viitorul lui, astfel poți avea surpriza ca el să își dorească să contribuie și el cu banii pe care îi primește cu diverse ocazii.

Care sunt avantajele unui cont de studii? 

Există varianta de cont de economii pentru studii și varianta de asigurare de studii pentru copii, dar majoritatea părinților nu cunosc diferența între cele 2. 

Asigurarea de studii pentru copii vine cu avantajul unei flexibilități mai mare față de suma depusă (acesta se poate schimba oricând) și cu beneficiul că în caz de deces (boala sau accident) sau de invaliditate a părintelui pe numele căruia s-a făcut asigurarea, compania asigurătoare va prelua plata primei până la încheierea contractului, adică la momentul în care copilul face 18 ani.

Principalul dezavantaj este că nu există o sumă minimă garantată și deci nu ai certitudinea că la final copilul o să primească suma stipulată ca și estimare în contract, dar acest lucru vine și ca un plus pentru că, în funcție de randamentul pieței, sumele primite la final pot fi considerabil mai mari față de sumele depuse.

Aplică pe CreditPrime pentru a avea acces rapid la bani

Apariția unui copil în viața noastră vine cu multe responsabilități și scoate la suprafață numeroase temeri legate de viitorul acestuia. Sunt numeroase cazuri în care veniturile lunare nu sunt suficiente pentru a avea posibilitatea de a economisi, situații în care orice problemă apărută poate însemna un dezechilibru financiar.

Începerea anului școlar, de exemplu, vine cu numeroase cheltuieli pentru rechizite, haine, taxe, etc și asta poate presupune o presiune financiară mare pentru părinți.

Linia de credit de la CreditPrime poate reprezenta rezerva de bani care să asigure, pe perioade limitate de timp, acoperirea cheltuielilor neprevăzute și o sursă de bani la care să ai acces rapid.

E frumos să sharuiești cu prietenii