Coșul de cumpărături și puterea de cumpărare a românilor

Dacă în trecut vorbeam despre inflație și cum este ea influențată de creșterea prețurilor, ne-am propus ca azi să abordăm și tema puterii de cumpărare și a coșului de cumpărături mediu.

Puterea de cumpărare înseamnă cantitatea de bunuri și servicii pentru care o familie poate să le plătească cu o unitate bănească. România ocupă în prezent locul 31 din cele 42 de țări incluse în clasamentul european, Bucureștiul ocupând de departe primul loc în topul național. Românii au o putere de cumpărare cu 50% mai mică decât media europeană, la nivelul anului 2021 aceasta a fost de 7.453 euro. Studiile realizate iau în calcul veniturile după aplicarea taxelor și impozitelor, includ toate beneficiile oferite de stat și se bazează pe cheltuielile de bază (alimentație, utilități, transport), dar și pe cheltuieli precum cheltuielile cu pensiile private, asigurări de sănătate, concedii de odihnă, etc.

Dacă vorbim despre costul coșului de cumpărături, aici este vorba despre valoarea (costul) bunurilor de bază care sunt incluse în coșul de cumpărături lunar al unei familii, în ultimele 6 luni acesta a înregistrat o creștere de aproximativ 35%.

Cele două concepte sunt influențate direct de evoluția economică a fiecărui stat și de cât de expus este la evenimentele externe.

Ce putem face pentru a nu ne afecta scăderea puterii de cumpărare?

  • O analiză corectă a obiceiurilor financiare ne poate ajuta să vedem unde putem să facem optimizări de costuri și astfel să putem avea o rezervă de bani pentru a nu ajunge în dezechilibru financiar. 
  • Să evităm cheltuielile bazate pe emoții și să ne analizăm obiceiurile de consum pentru nu cumpăra mai mult de cât avem nevoie, astfel vom evita risipa.
  • Să ne asigurăm că economisim suficient pentru a avea mereu o rezervă de bani.
  • Să cumpărăm la cel mai bun preț. Chiar dacă sună ciudat, cumpărăturile făcute în perioada campaniilor promoționale ne pot ajuta să optimizăm chiar și 20-30% din valoarea coșului de cumpărături.
  • Să comandăm online, astfel vom avea control asupra coșului nostru de cumpărături și vom trece peste tentațiile pe care le întâlnim atunci când mergem fizic în magazine.

Chiar și cei mai chibzuiți oameni întâlnesc momente de dezechilibru financiar sau se regăsesc în situații în care apar cheltuieli neprevăzute care depășesc rezervele lor financiare. Linia de credit de la CreditPrime este o soluție pentru a avea mereu acces la o rezervă de bani în astfel de momente.

Linia de credit de CreditPrime îți permite să gestionezi facil sumele accesate, perioada pentru care folosești banii și chiar și dobânda pe care o plătești (aceasta fiind în strictă legătură cu perioada de utilizare a banilor și cu suma împrumutată). Câștigă independență și stabilitate financiară folosind produsul care se pliază cel mai bine profilului tău.

E frumos să sharuiești cu prietenii