Cum faci față unei crize financiare?
Cum se manifestă criza financiară, dar și cum îi poți face față, află din articolul de mai jos.
Pierderea locului de muncă, nevoia de a achiziționa o locuință sau apariția unor probleme de sănătate sunt doar câteva exemple de situații care ne fură somnul și care ne aduc o mulțime de frământări. O bună parte din stresul cauzat de oricare dintre aceste evenimente se datorează lipsei de bani, care, de multe ori, reprezintă o piedică din ieșirea din astfel de impasuri.
Dacă te regăsești și tu într-una dintre aceste situații, este foarte posibil să te confrunți cu o criză financiară. Ce este aceasta mai exact, dar și cum îi poți face față, află în cele ce urmează!
Cum știi că ești într-o criză financiară?
Inevitabil, oricare dintre noi ne putem lovi, la un moment dat, de o criză financiară. Fie că este vorba despre o criză financiară personală sau mondială, efectele sale generează, fără doar și poate, stres și frustrări și duce, de multe ori, la supraîndatorare.Dacă ar fi să oferim o definiție a unei crize financiare, cu siguranță că nu am putea omite teama sau, mai bine zis, panica pe care un astfel de eveniment o generează fie la nivel personal și familial, fie la nivel mondial.Acesta este și motivul pentru care, atunci când te confrunți cu o criză financiară, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să-ți păstrezi calmul și să încerci să cauți soluții. În continuare îți oferim câteva sfaturi utile într-o astfel de situație.
Cum poți gestiona o criză financiară?
Cel mai simplu mod de a face față unei crize financiare este să fii pregătit pentru ea. Concret, există anumite lucruri pe care le poți face pentru a preîntâmpina o astfel de situație. În cele ce urmează vei afla care sunt cele mai eficiente metode a face față unei crize financiare.
Maximizează-ți economiile în lichidități
Conturile de economii și depozitele bancare, precum și alte conturi în numerar îți vor fi de mare ajutor în momentul în care vei trece printr-o criză financiară. Spre deosebire de acțiuni și de alte tipuri de investiții pe care le-ai avea, valoarea conturilor menționate mai sus nu fluctuează în funcție de variațiile economice ale pieței.
În mod normal, în aceste conturi ar trebui să acumulezi suficient de multe lichidități pentru a-ți putea acoperi obligațiile de plată pe care le ai, pe parcursul a câteva luni de criză. Astfel, dacă trebuie să plătești chirii sau credite ipotecare, ori taxe școlare, atunci va trebuie să-ți iei o marjă de securitate mai mare. În general, un fond de siguranță în situație de criză ar trebui să acopere necesarul pentru minim trei luni de trai.
Minimizează-ți facturile lunare
O altă metodă de a depăși o criză financiară constă în minimizarea facturilor lunare. Acest lucru presupune o serie de măsuri pe care le poți lua încă de pe acum, de ce nu, care vizează acele cheltuieli care, deși sunt inevitabile, pot fi ameliorate. Acesta este cazul abonamentelor lunare încheiate cu diversele companii de telefonie mobilă; de exemplu, poți renunța la un abonament de 10 euro în favoarea unui cost de doar 5 euro, dacă reziliezi contractul și treci pe cartelă preplătită. Un alt pas pe care îl poți face în această direcție este să obții o reducere pentru serviciile de internet, telefonie și cablu. Cum? Foarte simplu: încearcă să faci contracte pentru toate acestea cu un singur furnizor. Cu siguranță vei beneficia de reduceri importante!De asemenea, renunță la obiceiurile care nu fac decât să îți crească costurile facturilor la utilități. Nu uita să închizi luminile și televizorul atunci când ele nu sunt utile!
Desigur, nu toate momentele în care resimți lipsa de finanțe pot fi considerate crize financiare. Astfel, dacă în această lună ai avut mai multe cheltuieli decât te-ai fi așteptat, poți rezolva situația apelând la un credit rapid care să-ți rezolve problema!