Cum să îți înveți de mic copilul despre responsabilitatea financiară?

A învăța să îți gestionezi finanțele cu responsabilitate este o aptitudine pe care e important să o dezvoltăm cât mai devreme. Află din articolul de mai jos cum îți poți ajuta copilul să învețe să aibă grijă de banii lui încă de la cele mai fragede vârste.

Sunt multe lucruri pe care le învățăm la scoală și care ne modelează și transformă în adulții de mâine. Însă există aspecte pe care sistemul de învățământ încă nu le acoperă și pe care ar fi indicat să le abordăm din primii ani de viață ai copiilor noștri.

Unul dintre ele este chiar educația financiară. Ca și părinte este important să te ocupi de acest subiect și cu cât faci asta mai de timpuriu, cu atât te asiguri că vei crește un copil responsabil financiar și un adult care va ști să își gestioneze cu succes și ușurință finanțele.

Iată mai jos 3 recomandări de la care să pornești atunci când începi educația financiara a celor mici.

1. Învață-l conceptul de buget

Este important ca al tău copil să știe ce este acela un buget și cum îl poate împărți, astfel încât să îi ajungă pentru o anumită perioadă. Cel mai simplu mod prin care îi poți explica cum să gestioneze banii este prin simpla idee de “bani de buzunar”. Oricât de mic ar fi, îi poți pune la dispoziție o sumă fixă de bani din care să se “descurce” timp de o săptămână, de exemplu.

Din acea sumă de bani ar trebui să se asigure că își poate cumpăra ceva bun la scoală, în pauză, sau poate un dulce mult dorit, pe care să îl servească după masa de prânz.

2. Învață-l ce înseamnă să câștige proprii bani

Da, poți face asta chiar de la cele mai mici vârste, de exemplu 2-3 ani. Implică-l pe al tău copil în treburile casei sau în diverse alte mici activități pe care le ai de făcut și răsplătește-l de fiecare dată când te ajută.

Aveți de făcut ordine în mansardă, garaj sau curte? Poate cumpărături sau activități precum scos cățelul de 3 ori pe zi, udat florile la final de săptămână? Minunat. În funcție de vârsta copilului tău, deleagă sarcini către acesta și oferă-i un mic bonus financiar la final, după ce duce la bun sfârșit acele activități.

Se va simți mândru de el și va vedea cum este să îți câștigi proprii bani!

3. Învață-l importanța economisirii

Dacă își dorește o jucărie specială sau poate o bicicletă sau un laptop, atunci ai cadrul perfect pentru a-l învăța că este esențial să economisească pentru obiective mai importante. Anunță-l că ești dispus să achiți, de exemplu, 50% din contravaloarea obiectului pe care și-l dorește, dar că restul banilor va trebui să îi strângă chiar el. De fiecare dată când va fi tentat să își cheltuiască sumele economisite pe cine știe ce alte mici placeri, adu-i aminte că are în vedere un scop mai mare decât acesta, pentru care meritaă să renunțe la o cheltuială ce nu este neapărat necesară.

Acestea ar fi cele 3 recomandări pe care ne bucurăm să ți le oferim. Nu uita că pașii în educația financiară se fac încă de la cele mai fragede vârste și că ceea ce învață copilul tău încă de mic privind gestionarea bugetului îl va ajuta pe termen lung.

E frumos să sharuiești cu prietenii