Cum să luați rațional un împrumut și ce să faceți dacă nu îl puteți plăti pe cel existent
Unii oameni, după ce au luat un împrumut, nu își pun întrebarea: „Dar ce voi face dacă nu îl voi putea plăti?”. Se pare că așa ceva nu poate exista ca posibilitate, în momentul în care ei își iau împrumutul. Dar în viață totul este posibil, și ar fi mai bine de știut din timp ce să faceți dacă ați contractat un împrumut, dar nu aveți destui bani ca să îl plătiți. Pentru a nu ajunge în astfel de situații, este nevoie să alegeți împrumutul corect necesităților dvs.
Înainte de a lua un credit, vă recomandăm să analizați cât mai serios necesitatea acestuia. Uneori, când apare o situație urgentă, vi se pare că cea mai bună soluție este contractarea unui credit. Bine, cineva care deja a mai trecut prin împrumuturi, se simte mai sigur și știe care sunt pașii ce trebuie efectuați pentru a rambursa creditul în termen și fără a avea întârzieri.
- Alegeți produsul creditar în mod rațional
Mai întâi de toate analizați în detaliu situația dvs. financiară, veniturile și cheltuielile lunare stabile. Apoi studiați produsele creditare care se potrivesc necesităților dvs. Poate cu un credit pe termen scurt vă veți rezolva problema rapid, și nu va fi nevoie să vă îndatorați pe un termen îndelungat. Dacă totuși suma care vi se oferă nu vă scoate din impas, atunci puteți solicita o linie de credit sau card de credit. Aici sumele sunt mai mari, dar și perioada de creditare mai mare. Respectiv veți rambursa banii cu procente.
- Alegeți compania de creditare corectă
În primul rând aici ar trebui să comparați costurile creditului, și anume dobânda (fiți atenți ea poate fi zilnică, lunară și anuală). Unele companii mai percep comisioane ascunse de tipul: comision de administrare a creditului sau de rambursare anticipată. Citiți cu atenție condițiile precontractuale ale împrumutului, înainte de a semna contractul propriu-zis. Compania de creditare este obligată să indice toate detaliile în contract, inclusiv și prevederile în caz de întârzieri de plată, % penalității.
Dar ce să faceți, dacă totuși ați ajuns în situația în care nu aveți cu ce plăti creditul?
Vă recomandăm să apelați la compania de creditare și să expuneți detaliat situația în care vă aflați. Puteți depune o cerere în care solicitați o prelungire a termenului creditului sau o micșorare a penalității de întârziere a plăților. Dacă ați fost un client responsabil, atunci cu siguranță vi se vor acorda ceva facilități.
Ceea ce nu recomandăm, este să luați un alt credit pentru a-l rambursa pe cel existent. Panica vă poate provoca să întreprindeți acțiuni impulsive, iar contractarea unui credit nou pentru a-l plăti pe cel vechi vă poate duce spre starea de a vă împotmoli într-o gaură de datorii. Puteți încerca varianta dată, doar dacă este vorba de o refinanțare, la o rată a dobânzii mai mică.