Dicționar financiar - dictionar termeni financiari

Auzim în jurul nostru termeni pe care nu îi înțelegem și ne simțim nesiguri atunci când trebuie să semnăm contracte pe care conțin clauze cu astfel de noțiuni. În categoria dicționar financiar vom încerca să vă oferim cât mai multe definiții pe înțelesul tuturor.

Vom începe prezentarea acestor termeni în ordine alfabetică, iar în această primă parte a articolului vom prezenta o serie de termeni pentru litera „A”:

  • Accize: Taxe impuse legislativ ce se aplică la nivel de servicii și produse. Sunt impozite internaționale impuse de structuri guvernamentale și care se reflectă în costul produselor. În România există, conform Codului fiscal, două categorii: produse supuse accizelor armonizate (alcool, tutun, produse energetice și electricitate) și alte produse supuse accizelor (cafea verde, cafea prăjită și înlocuitori și benzină).
  • Acțiuni la bursă: În termeni simpli, o acțiune reprezintă o cotă parte dintr-o companie. Practic atunci când cumperi acțiuni la o companie, cumperi dreptul de proprietate asupra unei cote din această companie. Bursa de valori reprezintă o piață organizată unde investitorii pot cumpăra si vinde acțiuni. Acțiuni la bursă înseamnă acțiuni tranzacționate la Bursa de valori.
  • Active: resurse controlate de firmă, obținute din beneficii trecute și de la care se așteaptă să genereze beneficii economice viitoare.
  • Administrator: Persoană fizică sau juridică împuternicită de reprezentanții unei societăți comerciale pentru a le reprezenta voința, limitele sunt stabilite în cadrul unei adunări generale.
  • Amortizare: Reprezintă recuperarea treptată a costurilor de achiziție, construcție, instalare sau renovare, atât din punct de vedere fiscal cât și contabil.
  • Anuitate: Sumă de bani depusă la intervale de timp (anual, lunar, săptămânal) într-un cont al unei instituții financiare și care se va returna deponentului la o dată stabilită prin contract. La această suma se va adăuga și dobânda agreată.
  • Asigurare: Formă de protecție - pentru o sumă de bani plătită de asigurat către asigurator (persoană juridică), acesta preia anumite riscuri stabilite printr-un contract.
  • Asociat: Membru al unei asociații sau societăți comerciale ce împărtășește aceleași obiective cu restul persoanelor ce fac parte din această formațiune.
  • Audit: Este sinonim și cu termeni precum evaluare, control sau verificare. Auditarea poate fi efectuată pentru o societate comercială, o societate financiară, o structură guvernamentală sau pentru orice structură similară.
  • Avans în cont curent: Cunoscut și ca descoperire de cont sau overdraft și reprezintă o linie de credit acordată de o bancă persoanelor fizice.
E frumos să sharuiești cu prietenii