Diferențe între linia de credit și creditul de nevoi personale

Tu ce alegi, credit de nevoi personale sau linie de credit? Descoperă diferențele dintre cele două și data viitoare o să-ți fie mai ușor să alegi.

În activitatea noastră vedem foarte des că sunt persoane care fac confuzie între linia de credit și alte produse financiare. Practic, linia de credit este ca o punte ce te ajută să treci peste momentele de deficit bugetar, este rezerva ta de bani la care poți apela oricând apar evenimente neașteptate.

De cele mai multe ori linia de credit este accesată cu cele mai bune intenții, dar lipsa unei educații financiare ne duce la generarea de nevoi urgente artificiale și folosirea incorectă a banilor.

Plătesc dobânda la toată suma din linia de credit?

Printre cele mai importante beneficii este faptul că plătești doar pentru banii pe care îi utilizezi, față de creditul de nevoi personale la care plătești dobânda din momentul în care ai accesat creditul, chiar dacă banii au rămas în contul tău și nu i-ai folosit.

Plătesc rate lunare ca și în cazul creditului de nevoi personale?

O altă diferență față de un credit de nevoi personale vine din modalitatea de rambursare, poți alege să rambursezi integral suma folosită sau poți alege să faci plăți minime lunare. Indiferent de varianta pe care o alegi, este important să respecți termenele de plată pentru a nu genera dobânzi inutile.

Cât de ușor am acces la banii din linia de credit și cât de des pot retrage din ei?

După aprobarea liniei de credit și alocarea acestora în contul personal, banii îți sunt la dispoziție și îi poți accesa oricând ai nevoie de ei. Linia de credit este de tip revolving, asta înseamnă că banii returnați sunt disponibili pentru reutilizare imediat. 

Retragerile le poți face în numerar de la ghișeele BCR sau se pot face transferuri pe orice card bancar Visa sau MasterCard.

Cât de greu este să accesezi o linie de credit?

În cazul unui credit de nevoi personale ai nevoie de o serie de acte doveditoare și un istoric bancar impecabil, lucru care poate îngreuna accesarea acestui produs financiar. În cazul liniei de credit lucrurile sunt mai simple, procesul de accesare este 100% online, aprobare în 2 minute și acces la bani în mai puțin de 2 ore. 

Produsul poate să fie accesat și de persoane cu un istoric financiar mai puțin bun, aceasta fiind special gândit pentru a le ajuta să treacă peste perioada de instabilitate financiară.

Care sunt costurile și dobânzile practicate?

Fiind vorba despre o dobândă plătită doar pentru suma folosită și pentru perioada în care folosești banii, putem spune că ești în control asupra costurilor pe care le plătești.

Dacă ești client nou există oferta de 0% dobândă pentru primele 30 de zile de la utilizarea liniei de credit, următoarele credite sunt cu dobândă de la 0,5% pe zi (la CreditPrime), lucru care îți permite să calculezi care este costul pe care îl plătești pentru perioada pentru care accesezi banii.

O conduită financiară corectă și o bună organizare a cheltuielilor te pot ajuta să ai acces la o sumă de bani care sa îți asigure liniștea zilnică, dar te pot ajuta și să nu plătești sume exagerate pentru nevoi artificiale generate de posibilitatea de a accesa banii din linia de credit.

E frumos să sharuiești cu prietenii