Unde să păstrați plasa de siguranță financiară. Partea 2.
În articolul precedent am discutat despre importanța de a avea o plasă de siguranță financiară. Astăzi vom vorbi despre cum să o păstrați și unde este mai sigur de făcut asta.
Să presupunem că v-ați inspirat, ați creat deja o rezervă financiară, ați decis să economisiți. Dar acum apare întrebarea: cum să mențineți obiceiul de a economisi în mod regulat, și care este cel mai bun loc pentru a păstra plasa de siguranță financiară?
Răspunsul la prima întrebare este foarte simplu: cu cât veți pune bani deoparte regulat și periodic, cu atât veți fi mai motivat. Acesta este un truc psihologic care funcționează atunci când începeți imediat să vedeți rezultatul eforturilor dvs. - o sumă care crește de fiecare dată și este complet a voastră.
Răspunzând la întrebarea despre cum să păstrați cel mai bine plasa de siguranță financiară, oferim trei dintre cele mai bune opțiuni.
Prima și cea mai evidentă modalitate - numerarul. Principalul avantaj este că aveți întotdeauna acces la bani. Dar, în acest caz, există și dezavantaje serioase: din când în când va exista tentația de a face o achiziție impulsivă, inflația poate devaloriza suma inițială, sau numerarul poate fi pur și simplu furat.
A doua modalitate este un depozit bancar. Astfel vă protejați direct împotriva furtului, inflației și reducerii ratei (până la sfârșitul perioadei depozitului). Singurul dezavantaj este că în zilele în care probabil vei avea nevoie de bani, banca poate să nu activeze (de exemplu, în weekend sau de sărbători), deci poate dura ceva timp pentru a primi banii.
A treia modalitate este un card de debit. Banii pot fi extrași cu ușurință de pe acesta, iar dobânda la soldul contului ajută la evitarea inflației. Dintre minusuri, merită menționat faptul că trebuie să achitați un comision de administrare pentru deservirea lunară a cardului și banca poate modifica și % comisionului.
În opinia noastră, cel mai sigur mod de a păstra plasa de siguranță financiară este să împărțiți suma în trei părți și să o depozitați pe fiecare în altă parte. Astfel, obțineți condiționat 3 plase de siguranță financiară 🙂 și conform zicalei românești nu păstrați toate ouăle în același coș.