5 sfaturi privind bugetul de cuplu

Începe cu litera "B": bugetul, bugetul în cuplu.

Care este cuvântul acela care pune în dificultate un cuplu, mai ales la începutul relației, când lucrurile nu sunt încă foarte clar definite? Când cei doi se înțeleg bine și simt că ar fi momentul să se mute împreună, dar parcă încă nu știu dacă totul va merge ca pe roate... și mai ales cum să împartă cheltuielile? Îți dăm un indiciu. Începe cu litera "B": bugetul, bugetul în cuplu. Un subiect greu de abordat la început și care necesită deschidere la conversație și onestitate de ambele părți.

Astăzi vorbim despre cum să îl transformați într-un succes și să reușiți să depășiți această provocare a gestionării cheltuielilor în doi.

Luați taurul de coarne

Stai, știm că nu aveți ca și animal de companie un taur în curte, dar cam așa de complicat poate părea pentru unele cupluri momentul în care trebuie să deschidă subiectul acesta delicat, intitulat ‘Și cum vom face cu banii?’. Aveți deja planuri de mutat împreună, sau poate deja stați mai mult doar la unul dintre voi, căci apartamentul este mai spațios sau mai bine poziționat față de locul de muncă. Este atunci cazul să vă așezați la o cafea și să discutați despre modul în care vă veți organiza de acum încolo, din punct de vedere financiar. Trebuie să existe sinceritate și să fiți ambii dispuși să spuneți lucrurilor pe nume, evident într-o manieră delicată și ușor de digerat și pentru cealaltă parte. Dar da, este crucial să stabiliți din start o serie de reguli pe care le veți urma și nu să așteptați ziua în care facturile s-au strâns deja și nu mai aveți soluții de achitare. Partea bună? Dacă știți să faceți lucrurile distractive, iar conversația să fie relaxată, după această discuție vă veți simți și mai sudați ca și cuplu.

Stabiliți regulile de bază

O simplă așezare pe hârtie, în linii mari, a cheltuielilor lunare pe care le veți avea de făcut împreună, constituie principalul pas de pornire. Notați aici costurile chiriei, cele administrative, precum întreținerea și facturile lunare pentru diverse servicii precum cablu, internet, lumină și apoi adăugați și o sumă aproximativă pentru hrană. Obțineți astfel baza de la care să porniți. Pe lângă acestea, puteți defini din start și un buget alocat distracției (ieșiri în oraș, teatru, film sau orice alt eveniment ce vă pasionează). În funcție de veniturile încasate lunar de fiecare dintre voi, sau de orice alte criterii pe care vreți să le aplicați, stabiliți apoi partea de contribuție a fiecăruia. Nu uitați să luați în calcul și datele la care primiți salariul. Poate lucrați la o companie care vă plătește după modelul avans și lichidare, sau poate primiți toți banii o dată pe lună. Este foarte important să decideți din start nu numai ce suma veți aloca fiecare, dar și când o veți face, tocmai pentru a evita situații în care o factură este astăzi scadentă, dar banii intră abia peste 2 zile. Dacă însă aveți nevoie de bani urgent, pentru a vă descurcă rapid o scurtă perioadă de timp, puteți solicita un împrumut până la salariu. La CreditPrime, doar completezi online formularul și primești răspunsul instant. În maxim 2 ore banii ajung deja la destinație, pe cardul tău bancar sau poate cash, în funcție de modalitatea aleasă.

Planificați cheltuielile importante

Dacă ABC-ul financiar este deja rezolvat, și imediat după ce relația voastră prinde mai mult cheag, veți ajunge în punctul în care trebuie să vă gândiți și la obiective mai importante, care bineînțeles necesită o investiție pe măsură. Poate că este vorba de împrospătarea modului în care arată locuința și vreți să faceți o mică renovare: o lavabilă, o canapea nouă în living. Sau poate vă gândiți de ceva vreme să achiziționați o mașină. Și de ce nu, întotdeauna va există destinația aceea exotică în care visați să vă petreceți și voi concediul, încă de când v-ați cunoscut. Ei bine, și pentru aceste planuri mărețe există o soluție. Tot o discuție serioasă este cea care vă va așeza în direcția corectă. Stabiliți care dintre toate acestea reprezintă o prioritate, dar și un obiectiv comun. Pentru a putea reuși, contează extrem de mult ca amândoi să vă doriți și să visați la același lucru. Doar așa veți lucra precum o echipă.

Faceți curățenie în datorii

Pentru a vă bucura de sănătate financiară, precum și de independență și stabilitate, trebuie să vă stabiliți cu atenție prioritățile. Astfel încât, înainte de a vă decide să faceți o investiție importantă într-un mobilier nou, ultima modă, este indicat să vă evaluați situația actuală. Care sunt datoriile pe care le înregistrați deja? Care este suma pe care o plătiți lunar pentru achitarea ratei bancare sau a descoperitului de cont? Sau poate vorbim de o datorie mai veche, deloc de neglijat, față de un prieten. Și nu în ultimul rând, încercați să vedeți pe termen mediu cel puțin, ce evenimente viitoare vă așteaptă, evenimente care implică cheltuieli puțin mai ridicate: un botez și o nuntă în următoarele 2 luni de exemplu, pot fi de ajuns pentru a vă destabiliza bugetul de cuplu. De aceea este mai bine să vă concentrați pe achitarea datoriilor curente înainte de a decide să vă angajați în noi proiecte ce necesită sume mari. Gradul de îndatorare trebuie să fie suficient de mic încât să vă permită totuși să vă bucurați de un trai confortabil și nu să fiți preocupați doar de plata creditelor restante.

Evaluați obiceiul vostru de consum

Acum, când banii sunt la comun, și aveți minim 2-3 luni de experiență financiară în 2, puteți deja să analizați puțin pe ce anume se duc banii la voi în casă. E un exercițiu bun care vă poate scoate la iveală mari obiceiuri consumatoare de buget. Poate realizați că dați foarte mulți bani pe mesele în oraș. Sau că de multe ori vă găsiți în față raftului din magazin și puneți în coș mai tot ce este la ofertă, doar așa ca să fie și să nu cumva să ratați promoția. Toate acestea pot constitui surse reale de risipire a unei părți importante din veniturile voastre lunare, bani pe care ați putea de exemplu să îi adăugați în contul de economii, pentru excursia mult dorită. Așa că, încercați ca o dată pe lună să aruncați un ochi la cheltuielile realizate în ultimele 30 de zile și să decideți care dintre ele au fost doar un impuls de moment și care justificate cu adevărat.

Cam acestea ar fi cele 5 mari recomandări pe care ți le-am pregătit în articolul de astăzi. Hai, te provocăm să le pui în aplicare și să ne spui dacă au funcționat!

Acestea fiind scrise, ne vedem tot în scris, data viitoare! Până atunci ne găsești și pe Facebook!

E frumos să sharuiești cu prietenii