Ce faci după ce ai plătit o datorie importantă?
*7788
te sunăm noi
*7788
te sunăm noi

Ce faci după ce ai plătit o datorie importantă?

Ratele lunare - o presiune asupra bugetului lunar

Cu toții am trecut prin situații financiare nu tocmai plăcute, ce ne-au forțat să apelăm la surse externe. Mulți am avut sau avem carduri de credit, overdraft-uri sau chiar un credit bancar. Ratele lunare reprezintă o presiune asupra bugetului nostru lunar. Dar vine și ziua aceea când în sfârșit savurezi victoria și constați cu fericire că ai achitat ultimul leuț rămas de rambursat pe cardul pentru cumpărături în rate. Este o senzație de libertate minunată, acum când știi că toți banii pe care îi încasezi lunar sunt doar ai tăi și nu mai este cazul să îi împărți cu banca, de exemplu. A scapă de o datorie importantă, sau poate chiar de toate datoriile, constituie însă, paradoxal, și o mare provocare pentru viitor: riscul de a cădea din nou în capcana creditelor și îndatorării excesive.

Ce faci imediat după ce ți-ai plătit datoriile? Te ajutăm cu câteva recomandări financiare în următoarele rânduri. Ține cont de ele și nu va mai trebui să îți faci mari griji pe viitor, când vine vorba de buget și datorii.

1. Fă-ți un plan pe termen mediu

Oricât de tentant ar fi să te arunci într-un nou credit imediat ce l-ai achitat pe cel de dinainte, ia-o ușor! Trage aer adânc în piept și analizează mai întâi ce anume te-a adus în situația din care tocmai ai reușit să te eliberezi, cu greu, în cine știe câte săptămâni sau luni. Deși mulți consideră că ‘răul’ care stă la baza problemei este faptul că în general, ca oameni, suntem predispuși la cheltuieli ce ne depășesc bugetul, și asta pentru că nu ne putem abține de la a cumpăra bunuri în exces, lucrurile nu stau chiar așa. Analizându-ți situația, poate vei constata că datoria ta s-a produs din cauza unor situații de urgență. Iar pe acestea le experimentăm cu toții, lună de lună.

Poate ai avut nevoie de bani pentru o reparație urgentă la mașină sau achitarea asigurării obligatorii. Poate a trebuit să rezolvi rapid o problemă medicală apărută din senin. Sau poate ai primit în ultimul moment o invitație la botezul unui prieten din facultate și nu ai avut cum să îl refuzi. Luna asta o factură mai mare, luna viitoare ziua de naștere a unui amic la care trebuie neapărat să participi, când tu încă nici nu ți-ai revenit foarte bine după perioada de iarnă în care ai strâns niște datorii cu sărbătorile. Toate astea se strâng rând pe rând, lună de lună și devin din ce în ce mai greu de gestionat financiar. Soluția? Acum că ai scăpat de datorii, propune-ți un plan de economisire. Pune bani deoparte la fiecare salariu încasat (lunar sau la două săptămâni, în funcție de modul de primire al acestuia). Orice sumă, oricât de mică! Dar odată puși deoparte, uită de ei, uită că există! Fă acest lucru preț de câteva luni, și vei fi surprins cât de repede se va contura fondul tău de economii. Și dacă nu ești încă sigur că poți să te abții de la a da iama în pușculiță, roagă un prieten de încredere să ți-i țină.

2. Verifică ce mai ai de achitat

Închiderea soldului restant al unui card de credit de exemplu este un pas important. Dar imediat ce ai făcut acest lucru, analizează puțin unde te afli. Mai există alte datorii de care poate ai uitat? Niște bani împrumutați de la un amic acum 6 luni pe care poate nu ai apucat încă să îi returnezi și nu e frumos să îți afectezi prietenia, nu-i așa? Sau poate revizia la gaze sau de ce nu, un control medical mai costisitor pe care l-ai tot amânat de când te tot lupți cu datoriile? Pune-le pe toate pe listă și apoi organizează-le în funcție de priorități. Pentru o libertate financiară pe termen mediu și lung, este necesar ca mai întâi să stingi orice alte datorii restante. Doar așa poți începe de la zero.

3. Uită de cardul de credit

Bun, acum când soarele a reapărut pe strada ta și te simți iarăși stăpânul unic al venitului tău lunar, parcă îți vine să te răsplătești cu ceva, nu-i așa? O haină drăguță văzută la magazin, sau poate un robot de bucătărie, că tot ți-l doreai de atâta vreme, sau stai: vine ziua ta și ai pleca într-un citybreak doar așa, ca să te relaxezi după toată perioada de stres financiar. Primul impuls este evident acela de a deschide repede portofelul și a scoate acel card de credit magic, prin care totul se achită într-o secundă și care îți aduce un așa mare zâmbet pe față cu fiecare nouă achiziție. Stop! Nu din nou. Adu-ți aminte că tot așa ai ajuns mai devreme în situația de a strânge datorii mai mari decât puteai duce. Cardul de credit trebuie să îți fie prieten doar în situații de urgență și nu pentru diverse ‘pofte’ sau răsfățuri de orice fel (vestimentare, turistice, etc). Uită de existența lui! Și pentru a nu trăi cu tentația în casă, sau mai exact în portofel, cel mai indicat este să mergi chiar la banca ce l-a emis și să îl închizi. Mai ales că generează și costuri lunare, precum comisioanele de administrare. Închide-l fără regrete!

4. Limitează-te la salariu

Odată rămas fără diverse surse de bani ce nu-ți aparțineau de fapt, provenite din cardurile de credit și cumpărături în rate, este momentul să reînveți să te limitezi la salariu. Poți lua o foaie și un pix, și trece într-o parte ce câștigi lunar, în cealaltă ceea ce plătești lunar (facturi, cheltuieli cu hrana, produse de curățenie etc). Dacă încă nu știi foarte clar pe ce anume se duc banii tăi într-o lună, apelează la aplicațiile sau programele online care te ajută să îți înregistrezi ușor și rapid cheltuielile. Câteva săptămâni de monitorizare a acestora îți vor crea o imagine concretă privind modelul tău de cheltuire a banilor. Astfel, îți vei da exact seama de unde ar putea apărea probleme pe viitor sau dacă este necesar să mai ajustezi din bugetul alocat anumitor categorii. De exemplu, să reduci din ieșirile în oraș întrucât luna trecută au reprezentat 30% din cheltuielile tale.

Și uite așa ar trebui să se facă lumină în ceea ce privește măsurile pe care este bine să le iei imediat după ce ai reușit să achiți o datorie importantă! Dacă te ții de treabă, va fi foarte simplu să nu mai ajungi din nou în situații în care să te îndatorezi peste măsură!

Acestea fiind scrise, ne vedem tot în scris, data viitoare!
Până atunci ne gasesti si pe Facebook!