Cum îți gestionezi finanțele pe timpul crizei?

16 martie. O dată ce probabil ne va rămâne în minte tuturor pentru multă vreme de acum încolo. Ziua în care, în contextul Covid-19, a fost declarată starea de urgență și în România, și în același timp ziua care ne-a schimbat tuturor viața. Peste 150 de țări afectate, iar pe lângă economiile acestora, instalarea unei stări de panică și neliniște generală.

Pandemia actuală ne-a afectat la multiple niveluri, de la izolare și distanțare socială, stres emoțional, până la inclusiv pierderea locului de muncă sau trimiterea în șomaj tehnic. Iar în momentul de față, chiar dacă urmează ca restricțiile să se relaxeze treptat după 15 mai, este greu de estimat în cât timp lucrurile vor intra pe făgașul normal, iar companiile vor putea produce precum în trecut. Dacă vom mai ajunge vreodată la acel nivel.

Dacă ai fost afectat financiar în această perioadă, cu pierderea locului de muncă sau diminuarea salariului, sau poate ești unul dintre cazurile fericite în care venitul tău s-a menținut la fel ca înainte de criză, este important să îți iei în mâini situația financiară și să încerci să găsești cele mai bune soluții pentru a te pune la adăpost pentru o perioadă mai lungă. Acum, când peisajul economic este extrem de incert, venim cu câteva recomandări care să te ajute să-ți fie mai bine în săptămânile sau lunile ce urmează.

1. Renunță la abonamentele inutile

Primul pas este să verifici cu atenție cheltuielile lunare și să decizi la care dintre ele poți renunța. Ce spui de abonamentele la diverse aplicații de pe telefon, pe care acum nu ai de ce să le folosești? Poate o aplicație de muzică ce se dovedea utilă în trecut, când mergeai către muncă și voiai să asculți ceva tot drumul. Sau poate o aplicație prin care îți monitorizai activitatea fizică și care acum nu prea mai are sens. Doar singura mișcare pe care o mai faci este de pe canapea în bucătărie și invers. Sau poate în familia ta aveți mult prea multe abonamente la telefonul mobil. Dacă în trecut nu simțeai prea tare apăsarea acestor costuri, acum, ușor-ușor, însumându-le, s-ar putea să constați că ai economisi o sumă frumușică anulând abonamentele respective.

2. Nu apela la fondul tău de urgență

Dacă ai reușit ca în trecut să pui deoparte o sumă frumușică de bani, te felicităm. Înseamnă că dormi un pic mai relaxat noaptea. Dar în cazul tău, probabil că va exista tentația ca acum, când veniturile s-au mai redus, să intri imediat în economii, pentru a suplini lipsa și a-ți menține confortul la același nivel ca în trecut. Ei bine ascultă-ne cu atenție: dacă vrei să faci asta, nu este cea mai înțeleaptă decizie. Așa că încearcă să te încadrezi în sumele câștigate lunar. Pentru siguranța ta financiară ar fi ideal să reușești să te poți descurca din rezerve între 3-6 luni, în ipoteza în care lucrurile se înrăutățesc. Astfel încât orice economie pe care ai reușit să o faci în trecut trebuie protejată! Uită deci că acei bani există și păstrează-i doar pentru vremuri mai puțin prietenoase.

3. Adio vicii!

Dacă amâni de ani buni de zile să te lași de fumat, sau poate să reduci consumul de băuturi carbogazoase ce îți dau atât de ușor dependență, iată că a venit ocazia perfectă pentru a face acest lucru. Poate ai mai avut momente în care ai reușit să te ambiționezi la gândul că vei pune deoparte x lei pe lună din ziua în care aceste vicii vor fi istorie. Ei bine, reactivează acea energie pozitivă, găsește resursele de ambiție necesare, și fă din dorință o realitate! Motivele? Două și importante, foarte importante. Partea financiară, căci acum e bine să pui deoparte oricât de mult poți, și sănătatea. Nu uita că un sistem imunitar bun te protejează inclusiv de virusul Covid-19. Încă ceva, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Azi e o zi perfectă pentru asta, nu crezi?

4. Sporeste-ți economiile

Izolarea aceasta presupune și renunțarea la activitățile din timpul liber, care, fie vorba între noi, se dovedeau a fi destul de costisitoare. S-a dus vremea concertelor, spectacolelor la teatru sau ieșirilor la cinema, precum și a serilor în care preferai să iei cina într-un restaurant deosebit. Dacă tot am fost forțați să renunțăm la aceste momente de răsfăț, măcar să economisim acele sume, nu? Îți trebuie ceva stăpânire de sine pentru a pune deoparte acești bani. Tentația cumpărăturilor compulsive, mutate de data aceasta în online, este mare, dar cu puțină ambiție, ai putea să economisești o sumă frumușică de bani în toată perioada în care locațiile destinate divertismentului sunt închise. Și dacă îți dă târcoale acea dorință de nestăpânit de a răsfoi site-urile rând pe rând, în căutarea acelui lucru ce-ți va ridica buna-dispoziție, avem o propunere mai simplă și total lipsită de costuri. Lasă deoparte telefonul sau laptopul și ocupă-ți timpul cu altele: fă curat în rafturile cu haine, șterge praful sau rearanjează puțin mobila sau obiectele de decor. Vei da un aspect nou, proaspăt, locuinței, și vei avea o stare de spirit mai bună.

5. Nu vinde bunuri acum

Cu toții avem prin casă lucruri pe care nu le mai folosim de multă vreme și pe care ne-am pus în plan să le vindem, dar până acum programul nu ne-a permis să ne ocupăm și de acest aspect. Cum perioada de izolare a venit de la sine și cu ceva timp în plus, ca de exemplu orele scutite cu drumul până la muncă, poate vei fi tentat ca în sfârșit să scapi de aceste obiecte. Îți recomandăm să mai aștepți căci astfel vei sfârși prin a le vinde la un preț mult sub valoarea lor (căci toată lumea vrea să își protejeze resursele). Dar profită de ocazie: fă-le poze clare, cât mai profesioniste cu putință, pregătește într-un document o descriere detaliată pentru fiecare în parte, și stabilește prețul la care te-ar mulțumi să le vinzi. Imediat ce trece această perioada mai nefavorabilă, le poți adăuga pe site-urile specializate în vânzări și scoate un profit frumos. Dacă ai nevoie de bani în plus, împrumută inteligent, apelând de exemplu la un credit cu dobândă zero. Rezolvi urgența și reușești să ii pui la loc la următorul salariu, fără a mai plăti nimic în plus.

Acestea fiind scrise, ne vedem tot în scris, data viitoare. Ne poți citi de oriunde, suntem 100% online. Sau ne găsești pe Facebook!

E frumos să sharuiești cu prietenii